Criteriul National

EXPLICAȚII Ce știm despre varianta ”invizibilă” de coronvirus, ”verișoara” contagioasei Omicron și de ce am putea avea un val cu două ”cocoașe” – Coronavirus

EXPLICAȚII Ce știm despre varianta ”invizibilă” de coronvirus, ”verișoara” contagioasei Omicron și de ce am putea avea un val cu două ”cocoașe” – Coronavirus
ianuarie 30
17:23 2022
Varianta Omicron, foarte transmisibilă a virusului SARS-CoV-2 – a cărui formă cea mai frecventă este cunoscută sub numele de BA.1 – provoacă în prezent aproape toate infecțiile cu coronavirus la nivel mondial, deși în unele țări au trecut de vârful valului epidemic, notează Reuters.

Oamenii de știință urmăresc, însă, acum creșterea numărului de cazuri provocate de un ”văr” apropiat, cunoscut sub numele de BA.2, care începe să surclaseze BA.1 în unele părți din Europa și Asia.

Iată ce știm până în prezent despre noua subvariantă:

Subvarianta invizibilă

La nivel mondial, BA.1 reprezenta 98,8% dintre cazurile secvențiate înregistrate în baza de date publică de urmărire a virusurilor GISAID până la data de 25 ianuarie.

Dar mai multe țări raportează creșteri recente ale subvariantei cunoscute sub numele de BA.2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În plus față de BA.1 și BA.2, OMS a precizat că mai există alte două subvariante sub umbrela Omicron: BA.1.1.1.529 și BA.3.

Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă.

Trevor Bedford, un virusolog computațional de la Fred Hutchinson Cancer Center care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, a scris vineri pe Twitter că BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazurile din Danemarca, 9% din Marea Britanie și 8% din Statele Unite, pe baza analizei sale a datelor de secvențiere din baza de date GISAID și a numărului de cazuri din cadrul proiectului Our World in Data de la Universitatea din Oxford.

BA.2, monitorizat ca tulpinile Alfa, Beta sau Delta

Versiunea BA.1 a Omicron a fost oarecum mai ușor de urmărit decât variantele anterioare. Acest lucru se datorează faptului că din BA.1 lipsește una dintre cele trei gene-țintă utilizate într-un test PCR obișnuit.

Cazurile care prezentau acest tipar au fost presupuse în mod implicit ca fiind cauzate de BA.1.

BA.2, cunoscută uneori ca o subvariantă „stealth”, nu are aceeași genă-țintă lipsă.

În schimb, oamenii de știință o monitorizează în același mod în care au monitorizat variantele anterioare, inclusiv Delta, prin urmărirea numărului de genomuri de virusuri trimise la bazele de date publice, cum ar fi GISAID.

La fel ca în cazul altor variante, o infecție cu BA.2 poate fi detectată de kiturile de testare la domiciliu a coronavirusului, dar acestea nu pot indica ce variantă este responsabilă, au declarat experții.

Mai transmisibil?

Unele rapoarte timpurii indică faptul că BA.2 ar putea fi chiar mai contagios decât BA.1, deja extrem de contagios, dar nu există până în prezent dovezi că ar fi mai susceptibil să se sustragă protecției prin vaccinare.

Oficialii danezi din domeniul sănătății estimează că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai transmisibil decât BA.1, pe baza datelor preliminare, deși probabil că nu provoacă o boală mai gravă.

În Anglia, o analiză preliminară a urmăririi contactelor din 27 decembrie 2021 până la 11 ianuarie 2022, realizată de Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (HSA), sugerează că transmiterea în gospodărie este mai mare în rândul contactelor persoanelor infectate cu BA.2 (13,4%), comparativ cu alte cazuri Omicron (10,3%).

HSA nu a găsit nicio dovadă a unei diferențe în ceea ce privește eficacitatea vaccinului contra acesteia, potrivit raportului din 28 ianuarie.

Am putea avea un val cu două ”cocoașe”

O întrebare crucială este dacă persoanele care au fost infectate în valul BA.1 vor fi protejate de BA.2, a declarat Dr. Egon Ozer, expert în boli infecțioase la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Aceasta a fost o preocupare în Danemarca, unde unele locuri care au înregistrat un număr mare de cazuri de infecții BA.1 au raportat o creștere a numărului de cazuri de BA.2, a spus Ozer.

Dacă o infecție BA.1 anterioară nu protejează împotriva BA.2, „ar putea fi un fel de val cu două cocoașe”, a spus Ozer.

„Este prea devreme pentru a ști dacă acest lucru se va întâmpla”, a explicat expertul.

Vestea bună, a spus el, este că vaccinurile și dozele booster încă „țin oamenii departe de spital și nu lasă oamenii să moară”.

Referințe:

(foto articol © Nicktys | Dreamstime.com)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul