Criteriul National

Extrema dreaptă sau Partidul Verde ? Austria va trebui să aștepte ca să știe cine va fi noul președinte al țării

Extrema dreaptă sau Partidul Verde ? Austria va trebui să aștepte ca să știe cine va fi noul președinte al țării
mai 23
10:49 2016

Aproximativ  6,4 milioane de alegători au fost  chemaţi la urne pentru a desemna un succesor social-democratului Heinz Fischer, care îşi încheie al doilea mandat şi nu mai poate candida. 

Alegeri Austria

Suspansul va dura până după data de luni, douăzeci și trei mai. Diferența dintre cei doi candidați la președinția din Austria – Norbert Hofer , Partidul  Liberal Austriac ( FPÖ ) de extrema dreapta și a ecologistului Alexander Van der Bellen – este atât de mică încât numele noului președinte va fi cunoscut în cursul acestei zile . Cei doi candidați au câte 50 % din primit voturi , în conformitate cu diferite proiecții de sondare a opiniei publice . Participarea  a depășit 70 % . Ministerul de Interne a anunțat că rezultatele finale vor fi cunoscute luni, în această după-amiază . Având în vedere marja redusă care le separă , numărarea voturilor la distanță va fi necesară pentru a desemna un câștigător bine definit . Din distanța de  900.000 voturi , aproximativ 200 000 , care corespunde la vot într -un birou diferit de cel al biroului de origine , au fost deja numărate și aproximativ 700.000 (de  buletine ) vor fi luate în considerare astăzi.

Aceste voturi , în mod tradițional mai puțin favorabile extremei drepte  au fost integrate în diferitele predicții, oferind un scor atât de strâns . În buletinele de vot exprimate la urne în ziua de duminică , Norbert Hofer are un mic avantaj ( 51,9 % față de 48,1 % , după numărarea a 95 % din voturi) .

Nici unul dintre candidați nu s-a aventurat să solicite și să revendice victoria care le-ar putea scăpa , eventual . Toată lumea a făcut apel la adunarea austriecilor profund divizați. „Președintele , oricine ar fi el , va fi președintele tuturor austriecilor „, a declarat Norbert Hofer a câștigat primul tur , cu 35,1 % din voturi . Alexander Van der Bellen , care a obținut 21,3 % , a promis să ” lucreze împreună cât mai bine posibil . ” , social-democrații din SPÖ și conservatorii creștini ai ÖVP  au fost marii perdanți ai acestor alegeri, cu toate că ei au dominat scena politică austriacă încă din 1945 . Pentrul cel de-al doilea tur, ei au  dat instrucțiuni de vot simpatizanților.

Alegerile au relevat polarizarea țării . Domnul Van der Bellen a fost susținut în aproape toate marile orașe , în rândul femeilor și în rândul absolvenților tineri. De asemenea, domnul Hofer a avut mult mai mult succe în mediul rural , la bărbați , în special în rândul celor mai puțin calificați . El a obținut un scor de 86 % din voturile muncitorilor . Alegătorii săi spun că au votat pentru el, pentru că el înțelege preocupările populației , și pentru că el părea prietenos . ” Am câștigat , oricum , ” a proclamat candidatul FPÖ la susținătorii săi .

austria_flag_

” Fie Norbert Hofer va fi  președintele , fie Norbert Hofer,â va fi desemnat din partea  FPÖ  pentru a deveni cancelar „, a asigurat el , vorbind despre el însuși la persoana a treia , sub supravegherea atentă a liderului formațiunii sale care a luat cuvântul pentru prima oară.

Decisiv ar putea fi votul diasporei, dar rezultatele din străinătate vor sosi abia astăzi și cu siguranță centralizarea lor va fi oficializată în cursul zilei de mâine.

Sursa foto : www.romanialibera.rowww.economica.net

Prof.Dr Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo