Criteriul National

Exxon Mobil iese din componența indicelui industrial Dow Jones după aproape 100 de ani – Burse

Exxon Mobil iese din componența indicelui industrial Dow Jones după aproape 100 de ani – Burse
august 26
15:34 2020
Exxon Mobil a făcut parte din indicele industrial Dow Jones într-o formă sau alta din 1928 însă istoria său de cea mai longevivă companie componentă este pe cale să se încheie, relatează CNBC.

S&P Dow Jones Indices, entitatea care gestionează indicele, a anunțat luni cea mai mare schimbare din ultimii șapte ani în componența indicatorului financiar.

Pe lângă Exxon, care va fi înlocuit de Salesforce – o companie americană de software, Pfizer și Raytheon Technologies vor fi de asemenea înlăturate în favoarea Amgen și Honeywall International, modificările urmând a intra în vigoare de la 31 august.

Înlocuirea Exxon este „un semn al vremurilor”, potrivit băncii de investiții Raymond James, compania petrolieră, și sectorul energetic în general, fiind în declin, o decădere evidențiată cu atât mai mult de ascensiunea companiilor tech.

Energia constituie în prezent doar 2,5% din componența indicelui S&P 500 în comparație cu 6,84% în urmă cu cinci ani și 10,89% în urmă cu un deceniu. Tehnologia a sărit de la 18,48% în 2010 la 28,17% astăzi.

Raymond James notează că acțiunile primelor cinci companii tech – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet și Facebook – valorează individual mai mult decât întregul sector energetic american, afirmând că acest lucru „este simbolic pentru cât de mult a decăzut sectorul energetic în ultimii ani”.

„Prin înlăturarea Exxon din indice, administratorul reacționează în mod clar la și accentuează sentimentul negativ al investitorilor cu privire la aproape orice legat de petrol și gaze naturale”, potrivit băncii de investiții.

Acțiunile Exxon au scăzut cu 3% în urma anunțului.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul