Criteriul National

F.C Barcelona- un destin și viitor indecis?

F.C Barcelona- un destin și viitor indecis?
octombrie 07
11:35 2017

Disputa politică asupra provinciei Cataloniei independente după un referendum controversat care sprijină secesiunea din Spania a ridicat multiple întrebări cu privire la viitorul clubului de fotbal FC Barcelona.Echipa spaniolă s-a alăturat marți unei greve la nivel național pentru a protesta împotriva „evenimentelor grave care au avut loc în ziua referendumului catalan privind independența”.De asemenea, presedintele clubului, Josep Maria Bartolomeu Barcelona se poate muta in alta liga, in cazul in care independenta Cataluniei va deveni realitate.

FC-Barcelona-7

Bilanțul violențelor

Cel puțin 893 de civili și 431 de polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor survenite la data de 1 octombrie, potrivit autorităților regionale și naționale.

Pe masura ce violențele erau în toi , FC Barcelona și-a disputat, fără spectatori ”acasă ”, în capitala catalana, pe Camp Nou jocul de campionat cu Las Palmas.

Catalanii viseaza la o țară a lor, iar acest scenariu ridică multe semne de întrebare care intereseaza toata lumea fotbalului: ce se va întâmpla cu Barcelona, în cazul in care Catalonia își va obține independența?

E posibilă ieșirea din La Liga?

Mai mult de două milioane de persoane sau 90% dintre cei care au votat, au fost de acord cu independența Cataloniei.

În timp ce guvernul regional al Cataloniei a primit această declarație de independență în această săptămână, există o opoziție crescândă împotriva votului, care a avut un nivel de participare de numai 42%, motiv pentru care acest rezultat e contestat de către guvernul din Madrid.

Cu viitorul regiunii suspendat în aer, FC Barcelona se confruntă cu posibilitatea de a ieși din La Liga- liga națională de fotbal a Spaniei.Echipa se află în topul clasamentului ligii și a câștigat 24 de titluri de campioană.

Președintele clubului, Bartolomeu a afirmat la începutul săptămânii ca Barcelona va fi liberă să-și aleagă liga. Anglia și Franța au fost variantele avansate de publicațiile de sport ale Europei. Dar, în realitate, Barcelona nu își dorește să plece din campionatul Spaniei, a explicat jurnalistul spaniol Guillem Balague, într-un material pentru Business Insider.

Totuși, pentru ca Barcelona să poată continua în La Liga, Spania va trebui să -si schimbe legile sportului.”Legile si regulamentele vor fi schimbate de către parlamentul spaniol, pentru ca Barcelona să fie acceptată în campionatul Spaniei.”(…) Altfel nu se poate, în momentul asta regulamentul nu ii permite unui club din alta tara sa joace in campionatul Spaniei.”, spune Balague.

Pastrarea Barcelonei în La Liga este în interesul tuturor părtilor. Federatia spaniolă nu concepe un campionat fără Barcelona, și nici Real Madrid nu concepe viata fara marea rivală. La fel si invers – Barcelona nu va mai fi fără El Clasico.

„Ar fi un dezastru pentru La Liga, ar fi un dezastru de fapt pentru toate părțile implicate, ca Barcelona să nu joace în campionatul spaniol”, a explicat  jurnalistul Al Jazeera, Lee Wellings, pentru Business Insider.

De aceea, chiar aici puteți citi articolul original de pe Al Jazeera.

În ciuda speculațiilor privind o eventuală mutare în Premier League (EPL), experții consideră că prioritatea de vârf a echipei catalane ar fi să rămână în liga spaniolă.Păstrarea Barcelonei în La Liga este, de asemenea, în interesul ligii și al rivalului clubului, Real Madrid, a declarat Balague.

„Pe termen lung, La Liga fără Barcelona ar putea fi prea dăunătoare atât clubului, cât și ligii”, a declarat Lee Wellings, corespondent al sportului de la Al Jazeera.

Alte echipe catalane, RCD Espanyol și Girona – ambele din prima divizie a Spaniei – se găsesc, de asemenea, într-o situație similară cu  F.C.Barcelona.

Fc Barcelona

„Bijuteria coroanei din Catalonia”
FC Barcelona- (cunoscut sub numele de Barça,) și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Cataluniei de a alege, dar a rămas fără să sprijine în mod deschis independența regiunii. Aceasta este printre cei 4.000 de semnatari ai Acordului național privind dreptul de decizie și acordul de referendum, un grup format din partide politice și organizații ale societății civile în favoarea votului de independență.

Suporterii pentru independență din Barcelona au un obicei de a cânta în fiecare dintre cel de-al 17-lea minut la toate jocurile de acasă pentru a-și aminti evenimentele din anul 1714, stunci când Catalonia și-a pierdut autonomia față de Spania în Războiul de Succesiune.

Jucatorul Barcelonei, Gerard Pique este printre cei care și-a exprimat în mod deschis sprijinul pentru o Catalunie independentă.El este în mod regulat jignit și fluierat pe teren în timpul meciurilor naționale de liga din afara Barcelonei și în timp ce juca pentru echipa națională spaniolă.

Articolul de pe Al Jazeera spune că Pique „este unul dintre cei mai afectați de situația actuală”.

Echipa are o mulțime de fani atât în ​​țară cât și în străinătate.FC Barcelona are aproape 25 de milioane de adepți pe  Twitter și mai mult de un miliard de Facebook pe pagina sa oficială.

„Barcelona nu are aceeași bază de fani în Spania ca Real Madrid”.(…) „Este o bijuterie în coroana Cataluniei, iar popularitatea în afara regiunii vine din recunoașterea la nivel mondial. Sunt unul dintre cele mai mari succese și mai populare cluburi de fotbal din lume și, de fapt, branduri sportive”.

Sursa foto : http://hdwallpaperbackgrounds.net/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo