Criteriul National

FABULOS! David Garrett și Orchestra Filarmonică din Monte Carlo au electrizat publicul de la Festivalul Enescu!

septembrie 15
21:38 2015

 

Ieri, de la ora 17 00, de la Ateneul Român, Orchestra Filarmonică din Monte Carlo dirijată de Gianluigi Gelmatti a interpretat lucrări de Enescu, Bruck și Ravel. Solist a fost violonistul german David Garrett.

David

Primul opus din după-amiaza de 15 septembrie l-a avut ca solist pe binecunoscutul violonist David Garrett ce a interpretat cu o naturalețe și sensibilitate acest idilic opus enesciam- Balada pentru vioară și orchestră.

Cu un sunet mobil, de la primele sunete , impresionează vibrația unei melodii pline de cantabilitate.Paleta de culori muzicale a fost una extrem de versatilă.” Legendarul violonist „(BBC Magazine) a încântat publicul și în Concertul de Max Bruch în sol minor. Caracterul avântat al acestui concert romantic a fost exemplar redat.

Frumusețea și cantabilitatea cantilenelor cât și strălucitoarele pasaje de tehnică eclatantă au avut acea forță lăuntrică de a fermeca auditoiiul.Partea a I a a fost momentul central al acestui concert, în care vioara solistă a etalat o pagină atît de expăresivî din repertoriul violonistic romantic, atât de cunoscută. Antologică mi s-a părut și cea de-a treia parte- Allegro energico.

Colaborarea artistică cu maestrul dirijor italian a stat sub semnul perfecțiunii. O adevărată demonstrație de violonistică pură, în cel mai adevărat stil.

Ca bis , cu acea binevoitoare stare a oferit publicului Sarabanda în si minor, din Partita întâi a lui Johann Sebastian Bach.

Ovațiile și aplauzele prelungite l-au determinat să ofere un al doilea bis, cu acea naturalețe și lejeritate caracteristică oferind Carnavalul la Veneția de Niccolo Paganini, cu acompaniament orchestral.

După o binemeritată pauză, orchestra simfonică din Monte Carlo, a oferit trei luicrări de referință din creația lui Maurice Ravel- Alborada del gracioso,Pavana pentru o infantă defunctă și Bolero ul.

Prima a ilustrat un tablou sonor plin de ritmuri, ed armoni și orchestrații specifice Peninsulei Iberice. Această dificilă piesă orchestrală a cunoscut o variantă interpretativă reușită din partea acestor minunați muzicieni, conduși admirabili de dirijorul italian.

IMG_20150915_174335

Pavana a avut acel aer ceremonizl, sensibilă ți copleșitoare din punct de vedere al emoșiei, al tristeții.Plină de noblețe,muzica izvorăste din acel caracter al temei principale expus cu precădere de instrumentele de suflat din lemn.

Bolero-ul a fost legată fără pauză și fără a fi etalat , din primele secunde de către toba mică, ci de flautul , clarinetul, corn englezul, fagotul,oboiul, piculina, trompeta, trombonul etc .Acompaniat la început discret, aceste solo uri au crescut ăn dozaj, ăn intensitate ajungînd la final aproape de paroxism.Această creștele graduală a fost posibilă prin repetarea obsesivă a celor trei fraze în timbre și intensități mereu cumulate de la ppp la ff ce au fost magistral redate de către toți membrii Orchestrei Simfonice din Monte Carlo.

Mulțimea de ovații și aplauze i-au determinat să ofere două bisuri- Schubbert- Partea a II a din Simfonia a III-a și uvertula Wilehm Tellde Gioachinno Rossini.

 

Sursa foto  Gabriel Dumitru Fulea, foto reporter oficial al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo