Criteriul National

Facebook amenință că va bloca utilizatorii din Australia să distribuie știri – International

Facebook amenință că va bloca utilizatorii din Australia să distribuie știri – International
septembrie 01
14:18 2020
Facebook și-a avertizat utilizatorii din Australia că i-ar putea împiedica să distribuie știri locale sau internaționale dacă țara va adopta o nouă lege care ar obliga compania condusă de Mark Zuckerberg să plătească pentru conținutul companiilor mass-media, scrie CNN.

„Aceasta nu este prima noastră opțiune, este ultima”, a anunțat luni Will Easton, directorul executiv al Facebook pentru Australia și Noua Zeelandă, adăugând că „însă este singura cale prin care ne putem proteja de un deznodământ care sfidează logica și pe termen lung va dăuna, nu ajuta, sectorului media și de știri din Australia”.

Anunțul reprezintă o nouă escaladare dramatică a tensiunilor dintre Australia și gigantul social media cu privire le proiectul de lege anunțat în luna iulie. Propunerea politicienilor australieni le-ar permite anumitor companii media să negocieze individual sau colectiv cu Facebook și Google sau să ceară arbitraj dacă nu pot ajunge la o înțelegere după trei luni.

Google și-a exprimat de asemenea opoziția față de legislație, avertizându-și utilizatorii luna trecută că aceasta le-ar putea efectua abilitatea de a efectua căutări cu motorul companiei și că ar putea avea „consecințe” pentru utilizatorii Youtube.

Ambii giganți tech argumentează că legislația este îndreptată împotriva lor și că le-ar obliga să plătească mass-media pentru conținut, Google și Facebook afirmând că deja fac destule pentru a susține presa din Australia.

Șeful Trezoreriei din Australia, Josh Frydenberg, a răspuns anunțului Facebook susținând că reformele ar ajuta la „crearea unui peisaj media mai sustenabil”.

„Australia face legi care să fie în interesul nostru național. Nu răspundem la coerciție sau amenințări indiferent de unde vin”, a adăugat acesta într-un comunicat.

Însă Easton afirmă că „legea propusă este fără precedent în amploarea sa și urmărește să reglementeze fiecare aspect al modului în care companiile tech desfășoară afaceri cu companiile de știri”.

Legea a trecut de faza consultărilor publice luna trecută, urmând să fie finalizată și trimisă parlamentului unde legiuitorii vor vota dacă să o adopte sau nu.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul