Criteriul National

Facebook și Twitter s-au aliat împotriva „comportamentului neautentic”

Facebook și Twitter s-au aliat împotriva „comportamentului neautentic”
februarie 01
09:39 2019

5760
Platformele și rețelele sociale Facebook și Twitter au anunțat astăzi, 1 Februarie 2019 că au șters sute de conturi despre care se crede că ar fi făcut parte dintr-o operațiune coordonată de propagandă anti-vestică între Iran, Rusia și Venezuela.

Așa cum informează prestigiosul ziar britanic The Guardian în ediția sa electronică, Facebook a reușit ștergeres a 783 de pagini, grupuri și conturi care pozau în actori locali în țări din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud și care împărtășeau conținut readaptat din presa condusă de stat din Iran. Conturile, multe dintre ele active din 2010, au adunat peste 2 milioane de urmăritori pe Facebook și peste 250 000 de urmăritori pe Instagram.

În vreme ce Facebook a evitat să speculeze pe seama motivațiilor politice din spatele acestor operațiuni, cercetătorii de la Consiliul Digital Atlantic care au analizat conturile au spus că acestea erau menite să amplifice viziuni ,,în linie cu pozițiile internaționale ale guvernului iranian”.

„Paginile postau conținut care susținea puternic guvernul de la Teheran și (mesajele) erau împotriva „Vestului” și a vecinilor din regiune, precum Arabia Saudită și Israel”, au scris cercetătorii într-o postare pe blog.

Câteva conturi se concentrau pe răspândirea mesajelor pro-palestiniene și anti-israeliene în limba engleză, spaniolă, franceză și ebraică. Multe dintre acestea avansau mesaje pro-Iran, anti-Arabia Saudită pentru o audiență compusă în mare parte din vorbitori de limă arabă. Unul dintre conturi se adresa audienței vorbitoare de limba engleză și posta teorii ale conspirației legate de evenimentele de la 11 Septembrie 2001.

Mai mult de 30% dintre conturile dezactivate au fost active mai mult de cinci ani, susțin cercetătorii.

Conturile au cumpărat publicitate în valoare de aproximativ 30 000$, a susținut compania. Acestea au promovat și opt evenimente din mai 2014, însă Facebook nu a putut determina dacă aceste evimente chiar au avut loc.

Separat, Twitter a anunțat că a șters mii se conturi cu conținut ,,malițios” din Rusia, Iran și Venezuela. Conturile erau specializate în ,,operațiuni limitate” care vizau alegerile din SUA din noiembrie și majoritatea au fost suspendate înainte de ziua alegerilor.

Twitter a identificat două astfel de oprațiuni în Venezuela. Prima implica 764 de conturi și distribuia ,”conținut de tip spam axat pe teme politice controversate”. Compania nu a putut atribui activitatea conturilor unor campanii de influență susținută de guvern, însă a șters conturile oricum.

Cea de-a doua campanie implica 1 196 de conturi, despre care Twitter susține că erau susținute de campanii guvernamentale de influență.

Aceste evenimente sunt etichetate precum „un exemplu încurajator pentru tipul de colaborare pe care vrem să îl perpetuăm în industrie”, așa cum a declarat Nathaniel Gleicher, șeful departamentului de cibersecuritate Facebook.

Gleicher a spus că Facebook a acționat în parte ca urmare a informațiilor primite de la Twitter. Facebook derulează propria investigație privitoare la comportamentul inautentic din Iran. În august și în octombrie 2018, compania a anunțat măsuri similare împotriva unor conturi suspectate de propagandă anti-vestică.

Sursa foto: https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei