Criteriul National

Facebook și Twitter s-au aliat împotriva „comportamentului neautentic”

Facebook și Twitter s-au aliat împotriva „comportamentului neautentic”
februarie 01
09:39 2019

5760
Platformele și rețelele sociale Facebook și Twitter au anunțat astăzi, 1 Februarie 2019 că au șters sute de conturi despre care se crede că ar fi făcut parte dintr-o operațiune coordonată de propagandă anti-vestică între Iran, Rusia și Venezuela.

Așa cum informează prestigiosul ziar britanic The Guardian în ediția sa electronică, Facebook a reușit ștergeres a 783 de pagini, grupuri și conturi care pozau în actori locali în țări din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud și care împărtășeau conținut readaptat din presa condusă de stat din Iran. Conturile, multe dintre ele active din 2010, au adunat peste 2 milioane de urmăritori pe Facebook și peste 250 000 de urmăritori pe Instagram.

În vreme ce Facebook a evitat să speculeze pe seama motivațiilor politice din spatele acestor operațiuni, cercetătorii de la Consiliul Digital Atlantic care au analizat conturile au spus că acestea erau menite să amplifice viziuni ,,în linie cu pozițiile internaționale ale guvernului iranian”.

„Paginile postau conținut care susținea puternic guvernul de la Teheran și (mesajele) erau împotriva „Vestului” și a vecinilor din regiune, precum Arabia Saudită și Israel”, au scris cercetătorii într-o postare pe blog.

Câteva conturi se concentrau pe răspândirea mesajelor pro-palestiniene și anti-israeliene în limba engleză, spaniolă, franceză și ebraică. Multe dintre acestea avansau mesaje pro-Iran, anti-Arabia Saudită pentru o audiență compusă în mare parte din vorbitori de limă arabă. Unul dintre conturi se adresa audienței vorbitoare de limba engleză și posta teorii ale conspirației legate de evenimentele de la 11 Septembrie 2001.

Mai mult de 30% dintre conturile dezactivate au fost active mai mult de cinci ani, susțin cercetătorii.

Conturile au cumpărat publicitate în valoare de aproximativ 30 000$, a susținut compania. Acestea au promovat și opt evenimente din mai 2014, însă Facebook nu a putut determina dacă aceste evimente chiar au avut loc.

Separat, Twitter a anunțat că a șters mii se conturi cu conținut ,,malițios” din Rusia, Iran și Venezuela. Conturile erau specializate în ,,operațiuni limitate” care vizau alegerile din SUA din noiembrie și majoritatea au fost suspendate înainte de ziua alegerilor.

Twitter a identificat două astfel de oprațiuni în Venezuela. Prima implica 764 de conturi și distribuia ,”conținut de tip spam axat pe teme politice controversate”. Compania nu a putut atribui activitatea conturilor unor campanii de influență susținută de guvern, însă a șters conturile oricum.

Cea de-a doua campanie implica 1 196 de conturi, despre care Twitter susține că erau susținute de campanii guvernamentale de influență.

Aceste evenimente sunt etichetate precum „un exemplu încurajator pentru tipul de colaborare pe care vrem să îl perpetuăm în industrie”, așa cum a declarat Nathaniel Gleicher, șeful departamentului de cibersecuritate Facebook.

Gleicher a spus că Facebook a acționat în parte ca urmare a informațiilor primite de la Twitter. Facebook derulează propria investigație privitoare la comportamentul inautentic din Iran. În august și în octombrie 2018, compania a anunțat măsuri similare împotriva unor conturi suspectate de propagandă anti-vestică.

Sursa foto: https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul