Criteriul National

Fascinanta istorie a rujului

Fascinanta istorie a rujului
ianuarie 16
11:59 2018

Daca analizam machiajul modern, vom constatata ca, desi produsele si tehnicile au evoluat enorm, bazele machiajului au ramas aceleasi. Oamenii folosesc machiajul pentru a-si evidentia trasaturile in diverse scopuri, astfel incat sa nu treaca neobservati. Acest lucru este valabil mai ales in cazul rujurilor. De la nuantele simple de roz pana la varietatea de culori din zilele noastre, evolutia rujului de-a lungul timpului este o poveste interesanta care merita spusa.

Civilizatiile antice

In civilizatiile antice, machiajul era un simbol al statutului si atat barbatii cat si femeile obisnuiau sa se machieze. In afara de partea estetica, machiajul a avut de asemenea un rol medical. Oamenii din civilizatia sumeriana pot fi considerati cei care au folosit pentru prima data rujul. Acesta era obtinut din substante naturale, cum ar fi fructe, henna, „rugina” de lut si insecte. Femeile din Mesopotamia erau ceva mai cochete si foloseau bijuterii pretioase pentru a adauga culoare si stralucire buzelor lor.

Egiptenii, probabil, au fost primii care erau cu adevarat fascinati de ruj. Nuantele inchise, cum ar fi purpuriu si negru, erau folosite frecvent in Egipt. Au obtinut nuante din cateva surse destul de interesante, cum ar fi colorantul de carmin care a fost derivat din insecte. De fapt, colorantul de carmin este inca folosit in rujuri si alte produse. Cu toate acestea, egiptenii foloseau substante nocive cum ar fi plumbul si un amestec de bromura de mangan si iod care pot provoca boli grave sau chiar moarte.

In Japonia, de asemenea, femeile purtau machiaj strident si rujuri inchise la culoare obtinute din gudron si ceara de albine. Numai in Imperiul Grec aplicarea rujului era asociata cu prostitutia, iar prostituatele erau obligate sa isi vopseasca buzele cu ruj inchis la culoare, prin lege.

Prin anul 9 d.Hr., un om de stiinta arab, Abulcasis a inventat rujul solid. El a facut o cercetare pentru aplicarea parfumului care ar putea fi apoi presat intr-o matrita. A incercat aceeasi metoda cu culorile si a inventat un ruj solid.

Regina Elisabeta in secolul al XVI-lea

Rujul a reaparut in timpul domniei reginei Elisabeta in Anglia. Ea a popularizat tenul alb, palid si buzele rosii, dar si acest machiaj nu si-l permiteau decat doamnele nobile sau actorii si actritele care apareau pe scena. Timp de aproximativ trei secole, rujul a ramas accesibil in cea mai mare parte doar actorilor si prostituatelor.

Astazi, rujul este nelipsit din poseta oricarei femei moderne, iar industria cosmetica a evoluat enorm ajungand sa produca ruj rezistent la transfer, rujuri in diferite nuante si  cu diferite proprietati.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro