Criteriul National

FAZ: De ce nordul Germaniei merge pe un drum diferit – International

FAZ: De ce nordul Germaniei merge pe un drum diferit – International
noiembrie 27
01:24 2020
Statele federale Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Pomerania Occidentală nu participă la toate noile rezoluții privind combaterea coronavirusului. Într-un anumit fel, orașul Kiel (capitala statului federal Schleswig-Holstein) optează chiar pentru un traseu special la nivel național. Cum justifică decizia prim-ministrul Günther?

Înainte de conferința prim-miniștrilor, Daniel Günther, prim-ministrul statului federal Schleswig-Holstein, îi transmisese deja în mod clar cancelarului Angela Merkel că statul său nu va urma exemplul celorlalte. Așa s-a și întâmplat, iar atunci când politicianul CDU (Uniunea Creștin-Democrată) a apărut în fața presei din Kiel a raportat despre „calea specială Schleswig-Holstein” pe care a adoptat-o. Începând de luni, măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului vor fi, într-o oarecare măsură, mai relaxate în nord-vest.

Serviciilor de îngrijire corporală și cosmetică, cum ar fi saloanele de manichiură sau cele de masaj, li s-a permis redeschiderea, la fel și grădinilor zoologice și parcurilor pentru animale.

Totodată, grădinile zoologice și parcurile pentru animale vor fi deschise în Mecklenburg-Pomerania Occidentală și, asemenea capitalei acestui stat federal, Schwerin, Kiel a decis să nu mai respecte pentru mult timp restricții în ceea ce privește comerțul cu amănuntul. Statul Schleswig-Holstein este unic din alt punct de vedere.

În timp ce toate celelalte state înăspresc restricțiile de contact, însemnând că doar 5 persoane din două case diferite au voie să se întâlnească, iar în perioada de Crăciun maximum 10 persoane (în ambele cazuri neluând în calcul copiii), Schleswig-Holstein rămâne cu bine-cunoscuta regulă adoptată anterior în stat: într-un cadru public se pot întâlni până la 10 persoane din maximum două case diferite, iar în privat nu există limită. Prim-ministrul Daniel Günther a precizat că această practica va fi respectată și în timpul sărbătorilor.

Pentru Günther „calea Schleswig-Holstein” și-a dovedit rata de succes. La urma urmei, nu cu mult timp în urmă a decis la o altă conferință a prim-miniștrilor că nu va adopta anumite înăspriri, doar pentru a explica la scurt timp după aceea că situația a evoluat diferit. Acest fapt se petrecea în luna octombrie și era vorba despre închiderea restaurantelor. Partenerul de coaliție al FDP (Partidul Liber Democrat) nu a fost foarte entuziast, iar Günther a vorbit despre o decizie dificilă, știind că ar fi de puțin folos dacă restaurantele din Hamburg s-ar închide. În prezent, FDP a mulțumit prim-ministrului pentru aplicarea „diferențierii regionale”, cu toate acestea, restaurantele și hotelurile rămân în continuare închise și în Schleswig-Holstein.

Un motiv pentru impulsul acestei diferențieri regionale este numărul scăzut de infectări. În declarația sa de miercuri seara, Daniel Günther a făcut constant referire la acest aspect. Mecklenburg-Pomerania Occidentală și Schleswig-Holstein sunt singurele state federale care se regăsesc încă sub valoarea incidenței de 50. În nord-vest valoarea este de 47,9, în nord-est 44,2, media germană fiind de 137,8. Nu poate fi explicat de ce valorile sunt atât de scăzute.

Faptul că ambele sunt zone slab populate ajută cu siguranță. În orice caz, în ciuda ușoarelor relaxări ale măsurilor, Günther s-a prezentat de obicei drept un susținător al unei linii stricte în lupta împotriva virusului, similar cu premierul Manuela Schwesig (SPD) din Schwerin. Daniel Günther se bazează pe măsuri standard care trebuie luate numai atunci când sunt atinse anumite valori ale incidenței. Frankfurter Allgemeine Zeitung (preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul