Criteriul National

FAZ: Lăsați teatrele deschise! – International

FAZ: Lăsați teatrele deschise! – International
octombrie 28
06:38 2020
De ce politica le permite oamenilor să stea în trenuri supraaglomerate, dar vrea să interzică celor 200 de oameni tăcuți care poartă măști să meargă la teatru? Astfel, clasa politică își pierde autoritatea, scrie Frankfurter Algemeine Zeitung, citat de Rador.

Cu doar câteva zile în urmă, primarul Berlinului a dat o declarație care a făcut ca o întreagă industrie să respire ușurată: „Problema noastră nu este că mergem la teatru”. Nu piesa de teatru jucată în fața unei mulțimi mici, tăcute, care poartă mască, ci petrecerile private au provocat explozia ratei de infectare, „toate situațiile în care protecția nu a funcționat corect”. În teatrele germane totul este organizat. Se stă în fața intrării până când sună un clopoțel, apoi se merge cu mască în auditoriu, fiecare se așază pe scaunul său la distanță de ceilalți, privește și se minunează în tăcere, aplaudă cu prudență – strigătele puternice de „Bravo!” nu mai sunt oricum la modă.

Nicio scurtă convorbire critică în fața vestiarului, nicio savurare în foaier a vinului din pahare. Pe tot cuprinsul țării, teatrele fac tot posibilul pentru a preveni cea mai temută știre și anume „răspândirea în masă a virusului la teatru”. Deși până acum nu a fost depistată nicio infectare cu noul coronavirus în urma unei vizite la teatru, autoritățile din unele regiuni amenință acum teatrele cu înăsprirea regulilor în vederea combaterii coronavirusului.

În Bavaria, de exemplu, se vorbește despre restricționarea numărului de spectatori de la 100 la maximum 50. Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Markus Söder, directorii de teatru bavarezi au cerut ca spațiul lor de joc să nu fie restricționat în continuare, în ciuda numărului mare de infectări. Chiar și așa, potrivit directorului artistic al Teatrului de la München, deficitul financiar este inevitabil, dar dacă măsurile planificate intră în vigoare, aceasta înseamnă o incalculabilă amenințare a existenței tuturor teatrelor din Bavaria. Mai ales teatrele private, puțin sau deloc subvenționate, tremură în aceste zile, deoarece, în cazul unei noi blocade, falimentul amenință nu numai hotelul privat, ci și teatrul de varietăți de după colț.

În această situație tensionată, sosesc vești proaste de la Bamberg, unde autoritățile orașului anunță că vor reduce în anul următor fondurile pentru cultură cu 25%, din cauza lipsei veniturilor fiscale. Teatrul local E.T.A. Hoffmann trebuie să calculeze cu aproximativ 80.000 de euro mai puțin buget și nu mai poate exclude posibilitatea reducerii locurilor de muncă. Pe lângă regulile speciale din timpul pandemiei, care reduc drastic veniturile, are loc și pierderea taxelor comerciale, ceea ce duce la o reorganizare a peisajului subvențiilor. Războiul de distribuție a acestora a început, iar faptul că învingătoare nu va fi cultura este mai mult decât o presimțire sumbră. Pandemia de coronavirus va lăsa urme la un nivel pe care nimeni nu îl poate previziona. Asociația de teatru din Berlin „Freie Volksbühne” a anunțat deja că rezervările au scăzut dramatic și că au fost anulate bilete în valoare de peste 200.000 de euro. Prin urmare, ceea ce este în joc acum este chiar obiceiul de a merge la teatru.

Dacă autoritatea politică le permite oamenilor să stea înghesuiți în compartimentele de tren supraaglomerate și să vorbească la telefon cu masca prinsă de o ureche, dar interzice unui număr de 200 de spectatori tăcuți, adunați într-un teatru mare la o distanță rezonabilă unul de celălalt, pentru a urmări un spectacol precum Don Carlos, atunci își riscă tocmai autoritatea. Nu trebuie să invoce „națiunea culturală” cu un patos fals sau să se încreadă cu toată puterea în exuberanța lui Norbert Blümschen care susține că „Teatrul dumneavoastră este în siguranță”, dar oricine închide teatrul privează întreaga societate de speranța într-o altă lume și de divertisment. Acum, când privim cu neliniște înspre o iarnă tristă, se poate spune doar că fără teatrele puternic luminate toată atmosfera va fi mult mai întunecată.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul