Criteriul National

Federația Elevilor din România solicită Ministerului Transportului să nu priveze elevii de dreptul la tarif redus pentru transport

Federația Elevilor din România solicită Ministerului Transportului să nu priveze elevii de dreptul la tarif redus pentru transport
martie 29
08:40 2019

unnamed4

Federația Elevilor din România, federație reprezentativă a elevilor din România, în curs de constituire, formată din următoarele asociații reprezentative ale elevilor: Constanța, Maramureș, Călărași, Vâlcea, Bacău, București și Ilfov, solicită Ministerului Transportului și Ministerului DezvoltăriiRegionale și Administrației Publice să retragă proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului ceva pune aproximativ 215.000 de elevi în imposibilitatea de a ajunge la școală.

În data de 6 martie a.c., Ministerul Transportului a pus în consultare publică Proiectul deOrdonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice detransport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 şi a Legii nr. 328/2018 pentrumodificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, ce are ca obiecteliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice, fapt ce va duce la imposibilitatea acordării reducerilor și decontarea navetei pentru toți elevii dințară. În momentul de față, în România, serviciul de transport se efectuează sub două forme: în regim de concurență și sub forma de serviciu de intereseconomic general (SIEG). În cazul SIEG-urilor, autoritățile locale încheie contracte de delegare a gestiunii serviciului public cu operatorii, prin care revin ambelor părți o serie de obligații, printre care și reducerile elevilor, în cazul serviciului public de transport. Pe deoparte, transportatorii se obligă să emită abonamente cu tarif redus pentru elevi și alte categorii sociale prevăzute de lege, iar pe de cealaltă parte autoritățile locale au obligația de a acorda subvenții pentru transportatori, în baza art. 19^1 și art. 42, alin. (4) din Legea 92/2007.

Legea educației naționale nr. 1/2011, normă specială prin raportare la prevederile Legii nr. 92/2007, prevede la art. 84, alin. (1) și (2) dreptul elevilor de a beneficia de tarif redus cu minimum 50% la transportul local în comun. Până la acest moment, acest drept putea fi exercitat, transportul județean aflându-se în sfera serviciilor publice, iar autoritățile putând impune operatorilor de transport obligația de serviciu public de a acorda reducerile. Atragem atenția asupra faptului că, în ipoteza în care această Ordonanță de urgență a Guvernului va fi adoptată, transportul județean nu va mai reprezenta un serviciu public, fiind efectuat în regim de concurență, fără implicarea statului.

Mai mult decât atât, prezentul proiect de ordonanță nu îndeplinește rigorile art. 115, alin. (4) din Constituția României, privind caracterul de urgență al ordonanțelor, care prevede faptul că ”situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”. Definiția situației de urgență, conform OUG 21/2004, reținută de Decizia Curții Constituționale a României 255/2005 ca aplicabilă la situația extraordinară, este "evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate”.

Totodată, art. 84, alin. (3) din Legea 1/2011 prevede dreptul elevilor care nu pot studia în localitatea de domiciliu la profilul/specializarea dorită de a beneficia de decontarea integrală a navetei. Tot la art. 84, este prevăzută obligația transportatorilor de a emite abonamente cu respectarea unui tarif maximal, prevăzut de HG 863/2016, decontarea abonamentelor putând fi efectuată, din bugetul Ministerului Educației Naționale în această limită. Astfel, prin eliminarea acestei obligații de serviciu public a transportatorilor, toți elevii din România vor fi nevoiți să achite integral prețul abonamentelor de transport.

elevi_navetisti_64546500-1

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că principalul motiv pentru care elevii abandonează școala în România este situația materială deficitară. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare: 32,2% din persoanele între 0-17 ani trăind sub pragul sărăciei, iar aprox. 20% din copii trăind în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, 40% din copiii țării se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Corelând acest fapt cu rata ridicată de părăsire timpurie a școlii (18,1%) din România, mult mai mare decât ținta asumată de țara noastră până în anul 2020 (11,3%), putem afirma într-un mod fundamentat că România are nevoie de măsuri care să remedieze situația și să faciliteze accesul liber la educație al elevilor.

Contrar acestor nevoi, Guvernul României întreprinde măsuri pentru a mări semnificativ rata abandonului școlar și a sabota parcursul școlar al elevilor din mediul rural, sporind astfel inechitatea sistemului de învățământ. Pe această cale, solicităm Ministerului Transportului și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să retragă acest proiect și să nu prejudicieze sub nicio formă drepturile elevilor din România.

Federația Elevilor din România (FER) este o organizație neguvernamentală în curs de înființare,care își asumă reprezentarea drepturilor și intereselor comune ale tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociațiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Sursa foto : SparkNews.ro,Criteriul National

Redacția platformei media independente Criteriul Național mulțumește Biroului de Presă al Asociației Elevilor din Constanța
Pentru mai multe detalii: Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC 0763 254 419

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei