Criteriul National

Federația Rusă ar putea să fie exclusă de la viitoarele Jocuri Olimpice

Federația Rusă ar putea să fie exclusă de la viitoarele Jocuri Olimpice
mai 13
19:23 2016

Treizeci și trei medalii, dintre care treisprezece medalii de aur  au permis sportivilor ruși să fie în prim-planul podiumului Olimpiadei de la Soci din 2014. Fostul director al laboratorului anti-doping din Moscova vine cu o dezvăluire uluitoare care are forța de a păta palmaresul amintit.

dopaj

Exilat în Los Angeles , oficialul a descris un sistem de dopaj vast . O mărturie ce a fost etichetată ca fiind ” jenantă” , a cunoscutului Yann Bouchez jurnalist sportiv al prestigioasei publicații Le Monde. Dar numai CIO (Comitetul Olimpic Internațional ) poate decide excluderea pe scară largă „, pe întreg teritoriul Rusiei pentru  Jocurile Olimpice  care va avea loc la Rio între 5-21 august.

 

Istoric

Fostul șef al laboratorului anti – doping la Moscova , Grigori Rodchenkov  a declarat pentru New York Times că sportivii ruși au primit un adevărat sistem de dopaj supravegheat de Ministerul Sportului din țară , în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci ,din 2014. Kremlinul prin vocea purtătorului său de cuvânt , imediat a negat  ” acuzațiile complet nefondate” . ” Se arată ca sunt bârfele unui dezertor „, a spus el presei .

Într-un  articol publicat joi 12 mai, domnul Rodchenkov spune că a dezvoltat un cocktail prin combinarea a trei steroizi anabolizanți ce amestecați cu alcool reduce timpul în care acestea pot fi detectate . Substanța ar fi fost distribuită la zeci de sportivi „, dintre care cinci sunt medaliați olimpici „.

„Am fost foarte bine echipați , am știut ce trebuie să facem și noi am fost pe deplin pregătiți pentru Soci ca niciodată înainte . Acesta a funcționat asemeni unui ceas elvețian . „

La rândul său, Serviciile Secrete ar di intervenit pentru a schimba probele de urină . Potrivit lui Rodchenkov , au înlocuit , cu ajutorul lui, cele luate după concursurile de către altele ” curate” cu câteva luni înainte , pentru a evita ca și sportivii ruși  să fi declarați pozitiv . Tot ul s-ar fi petrecut în timpul nopții.

Pentru a susține aceste afirmații, domnul Rodchenkov a furnizat date și schimburi de e-mailuri cu publicația americană New York Times, cât și cu Ministerul Sportului, în care sunt menționate numele sportivilor care au beneficiat de acest program. El a oferit, de asemenea, o fotografie care arată o mică trapă în laboratorul anti-doping din Soci, utilizată de către serviciile secrete în momentul în care mostrele erau pregătite pentru a fi schimbate. Fostul șef al laboratorului de dopaj din Moscova, a explicat în cele din urmă  faptul că aprimea zilnic o listă oficială din partea unui reprezentant al ministerului de sport cu sportivii ale căror probe trebuiau  să fie schimbate.

WADA mulls scrapping B samples in doping test change

Rusia a terminat pe primul loc în clasamentul pe medalii de la Soci, cu treizeci și trei de medalii, dintre care treisprezece titluri olimpice. Domnul Rodchenkov a fost forțat să demisioneze la sfârșitul anului 2015, după începerea scandalului în care Rusia și-ar putea priva participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Temându-se pentru viața sa, el s-a mutat în Statele Unite în cursul acestui an-2016.

Reacții

Comitetul Internațional Olimpic ( CIO ) a răspuns la aceste dezvăluiri prin exprimarea ” îngrijorării” și a cerut Agenției Mondiale Anti – Doping ( WADA ) sprijinul pentru a ” investiga imediat „

” În funcție de concluziile WADA , CIO nu va ezita să acționeze în conformitate cu toleranța față de zero pentru dopaj și de a apăra sportivii curați „, se arată în acea declarație oficială dată imediat publicității .

Ministrul rus al Sportului Vitaly Mutko , a descris ca fiind ” absurdă ” informația . ” Cred că băieții (acuzați de către New York Times ) sunt sportivi de excepție . Acuzațiile împotriva lor sunt lipsite de fundament . Vom analiza acest articol și o să decidem modul în care vom reacționa „, a spus el , potrivit agenției de știri rus TASS.

Aceste acuzații sporesc deoarece au avut ecou și acelea realizate de către Vitali Stepanov , fostul supervizor al luptei împotriva dopajului din cadrul Federației ruse , care a provocat scandalul ce a zguduit lumea atletismului din Rusia , în luna noiembrie 2015. El a declarat săptămâna trecută la postul american de televiziune CBS ,că  pe baza unor conversații cu domnul Rodchenkov  ” patru campioni olimpici de la Soci, din Rusia s-ar fi dopat . „

Sursa foto mesaj.mdwww.prosport.ro

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo