Criteriul National

Fenomenul Politia Locala Ploiesti sub „bagheta” unui analfabet functional, esența prostiei comuniste

Fenomenul Politia Locala Ploiesti sub „bagheta” unui analfabet functional, esența prostiei comuniste
iunie 22
03:37 2022

Am așteptat să văd ce reacții publice vor apărea după discursul șefului SRI, Eduard Hellvig, de vineri.

Puține, prea puține pentru un astfel eveniment de presă. Da, ieșirea publică a lui Eduard Hellvig este un eveniment.

Ultimul interviu de presă l-a dat în 2016, acum șase ani, iar ultima declarație publică a făcut-o în 2018, acum patru ani. Nu pun la socoteală și selecția de șapte minute dintr-un interviu pe care i l-a luat propriul său purtător de cuvânt, postat anul acesta pe site-ul SRI.

După o lungă și grea tăcere, prin care a ermetizat total SRI-ul în raport cu societatea, Eduard Hellvig iese public nu ca să explice implicarea SRI în conceperea și redactarea legilor securității, ci ca să ne certe.

Să ne spună că e „normal ca societatea să fie preocupată de subiectul acestor legi”, dar să ne certe că „dezbaterea este centrată doar pe SRI, ceea ce sigur, poate da de gândit”.

Eu nu știu ce îi dă de gândit domnului Hellvig, pentru că subiectul „acestor legi” a fost dezbătut de G4Media, care l-a și adus în atenția publică, și de vreo câteva platforme și ziariști independenți.

Subiectul nu a existat pentru majoritatea televiziunilor de știri, cele de unde se informează cea mai mare parte a audienței. Asta îi dă de gândit domnului Hellvig, oare, că nu a fost tăcere deplină și că legile, așa cum au fost scrise, nu au putut fi adoptate rapid și în liniște?

Uite, mie îmi dă de gândit faptul că șeful SRI iese la două zile după ce SIE – care cred ca a avut cinci intervenții publice în ultimii 20 de ani și la care nici nu știm cine e purtător de cuvânt, dacă are așa ceva – a răspuns (!!) despre legile securității, la întrebarea unui site (!!), că SIE „a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului”.

Ce face SIE prin acest răspuns? Arată cu degetul înspre Președinția lui Klaus Iohannis și Secretariatul General al Guvernului al lui Ciucă. Să nu uităm că SIE este condus de fostul PSD-ist Gabriel Vlase.

Și mai îmi dă de gândit ceva. În declarația lui, Eduard Hellvig ne spune ce viziune are despre Securitate și Securism și ne dă o definiție a Securismului – „acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar” – pe care mai apoi o dezvoltă.

Și ne mai spune că „paranoia, teoriile conspirației, judecata prin asociere, crearea unor temeri false, suspiciunea generalizată care pornește de la premiza vinovăției, manipularea” sunt componentele de bază ale Securismului.

După care, superior, ne spune că „eu îmi doresc să putem consolida împreună, instituții ale statului, clasa politică şi societatea civilă, pentru ca România să se vindece de Securism”.

Cum ziceam, mie îmi dă de gândit, dacă mă raportez la cele declarate de Eduard Hellvig, faptul că el este primul care a întreținut și încurajat Securismul prin ermetizarea completă a serviciului în cei șapte ani de când este director al SRI.

Atributul principal al unui director de serviciu secret este de a asigura controlul civil asupra acelei instituții.

Eduard Hellvig a primit de la statul român sarcina de a ne garanta nouă, cetățenilor, că el asigură controlul civil al SRI, el este legătura directă a societății cu serviciul, dincolo de controlul pe care ar trebui să îl asigure Parlamentul.

Iar Eduard Hellvig a eșuat în această misiune.

Eduard Hellvig a rupt total SRI de societate la nivel de comunicare publică, cât despre control civil, ce să mai spun?

Eduard Hellvig ca șef al SRI nu a mai dat nici un interviu de șase ani și nu a mai făcut o declarație publică de patru ani.

Lucrul acesta arată dispreț față de popor, cel care l-a mandatat pe Eduard Hellvig să asigure controlul civil asupra SRI astfel încât serviciul să nu se transforme în unul abuziv sau totalitar.

Încă un exemplu, ca să nu lungesc prea mult postarea, Eduard Hellvig a fost de acord ca pe site-ul SRI să nu existe nicio poză a adjuncților săi, astfel încât cetățenii să nu aibă habar cum arată cei care conduc operativ serviciul.

Dar tot el e cel care ne vorbește despre „viruși” pătrunși „adânc în societatea noastră”.

Așa că, dacă vrea să caute explicații pentru Securismul de care acuză societatea, domnul Hellvig ar face bine să se gândească ce a făcut el pentru întreținerea Securismului de când se află în fruntea SRI, dezvaluie Emilia Sercan. (Cerasela N.).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul