Criteriul National

„Fericirea” creșterii salariului minim – CONTRA-EDITORIAL

„Fericirea” creșterii salariului minim – CONTRA-EDITORIAL
mai 02
18:06 2016

infografic-evolutia-salariului-minim-pe-economie-2005-2015

Vestea creșterii salariului minim net care a crescut de la 785 de lei la 925 de lei are tot dreptul să bucure pe cei aproximativ două milioane de români. Cu siguranță că ei vor avea bani în plus la salariu începând cu această lună. Creșterea salariului minim pe economie aduce 140 de lei extra în conturile celor plătiți la limita de jos.

 

Dar, ca de fiecare dată, vor rîmâne multe semne de întrebare deoarece tocmai acești bani în plus nu pot schimba prea mult nivelul de trai al celor care primesc o asemenea leafă.

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfîrșitul secolului al XIX-lea. În prezent salariul minim pe economie este stabilit în peste 90% din țările lumii.

Cu voia dumneavoastră, pentru început aș începe să vă expun ceea ce prevede chiar Constituția României.

Astfel, pentru a da o definire cât mai exactă noțiunii de ” nivel de trai” – în articolul 47 am găsit interesant primul paragraf :

(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Interesant, dar oare cu ce ocazie aș îndrăzni să întreb? De unde atâta grijă a actualilor tehnocrați în ceea ce privește grija pentru popor?

Totuși, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece, am realizat o incursiune în unele grafice ale principalelor state europene. Și , am rămas impresionat de cifrele și acei indici existenți.

Revenind ” cu picioarele pe pământ” în această țară blagoslovită de Dumnezeu,nu pot să rămân impasibil la „măreața” creștere și să mă întreb, pe bună dreptate oare ce pot face beneficiarii cu acești bani? Nu prea multe, dacă ținem cont de un alt aspect. Dintre cele 22 de ţări europene în care există un salariu minim, cea mai mică leafă este în Bulgaria- echivalentul a 214 euro, iar cea mai mare în Luxemburg- 1.923 euro.

2-salariu-minim-ue

Excelent am reuși chiar să exclamăm! Dar, ne lovim de anumite aspecte. Cum se face că,într-o țară în care politicienii vorbeau mai deunăzi de “chiul” de  „lene”,creșterea salariului minim ar reuți să fie factorul motivator și chiar încurajator al oamenilor ca să muncească? Probabil că, în virtutea acestor lucruri și totodată neexcluzând posibilitatea de a trăi o viață decentă doar prin muncă cinstită, legiuitorii au întâmpinat așa cum se cuvine, cu o creștere mai mult decât nesemnificativă…sezonul cald și implicit campania alegerilor locale.

Totuși, există și anumite voci ale specialiștilor, ale economiștilor care au început să umple spațiul mediatic cu explicații interesante. Unele dintre ele pot fi luate în seamă, deoarece au acea minimă decență în a explica, pe cifre ceea ce se va întâmpla.

evolutia-salariului-minim

Unul dintre scenariile și prognozele actuale se rezumă la acea creionare a unei economii cu productivitate ridicată care ar avea cum anume  suporta un salariu minim mare. Mai direct spus, să nu credem că, peste noapte am ajunge la nivelul unor țări precum Luxemburg, acolo unde locuitorii prosperă cu un salariu minim de 2000 euro/lună. Totuși, dacă s-ar aplica același salariu în România ar duce la falimentarea la foarte multe firme, ducând la un net negativ al economiei.

Existența unui salariu minim ajută economia prin stimularea automatizării, asta duce automat la creșterea productivității.

În momentul de față,Statul cât și populația se cam rotește într-un cerc vicios.Salariul minim este scăzut pentru că tocmai productivitatea este scăzută, iar productivitatea este scăzută pentru că salariile sunt mici.

Voi încheia aici, nu înainte de a mai vă aduce aminte și de acest tabel care ilustrează această realitate :

RON

Valută

Salariul brut
1050

234.51
Bonuri de masă
0

0
Angajatul plăteşte la bugetele de stat
265
59.19
Salariul net
(cunoscut si ca „salariu în mână”)
785

175.32
Salariul complet
(reprezintă costul total al angajatorului cu salariul)
1292
288.56
Angajatorul (patronul) plăteşte la
bugetele de stat
242
54.05
Statul colectează la bugetele de stat în total
507
113.24

Sursa foto : www.zf.ro,contaconect.ro,europolitics.ro,http://legislatiamuncii.manager.ro/ 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo