Criteriul National

„Fericirea” creșterii salariului minim – CONTRA-EDITORIAL

„Fericirea” creșterii salariului minim – CONTRA-EDITORIAL
mai 02
18:06 2016

infografic-evolutia-salariului-minim-pe-economie-2005-2015

Vestea creșterii salariului minim net care a crescut de la 785 de lei la 925 de lei are tot dreptul să bucure pe cei aproximativ două milioane de români. Cu siguranță că ei vor avea bani în plus la salariu începând cu această lună. Creșterea salariului minim pe economie aduce 140 de lei extra în conturile celor plătiți la limita de jos.

 

Dar, ca de fiecare dată, vor rîmâne multe semne de întrebare deoarece tocmai acești bani în plus nu pot schimba prea mult nivelul de trai al celor care primesc o asemenea leafă.

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfîrșitul secolului al XIX-lea. În prezent salariul minim pe economie este stabilit în peste 90% din țările lumii.

Cu voia dumneavoastră, pentru început aș începe să vă expun ceea ce prevede chiar Constituția României.

Astfel, pentru a da o definire cât mai exactă noțiunii de ” nivel de trai” – în articolul 47 am găsit interesant primul paragraf :

(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Interesant, dar oare cu ce ocazie aș îndrăzni să întreb? De unde atâta grijă a actualilor tehnocrați în ceea ce privește grija pentru popor?

Totuși, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece, am realizat o incursiune în unele grafice ale principalelor state europene. Și , am rămas impresionat de cifrele și acei indici existenți.

Revenind ” cu picioarele pe pământ” în această țară blagoslovită de Dumnezeu,nu pot să rămân impasibil la „măreața” creștere și să mă întreb, pe bună dreptate oare ce pot face beneficiarii cu acești bani? Nu prea multe, dacă ținem cont de un alt aspect. Dintre cele 22 de ţări europene în care există un salariu minim, cea mai mică leafă este în Bulgaria- echivalentul a 214 euro, iar cea mai mare în Luxemburg- 1.923 euro.

2-salariu-minim-ue

Excelent am reuși chiar să exclamăm! Dar, ne lovim de anumite aspecte. Cum se face că,într-o țară în care politicienii vorbeau mai deunăzi de “chiul” de  „lene”,creșterea salariului minim ar reuți să fie factorul motivator și chiar încurajator al oamenilor ca să muncească? Probabil că, în virtutea acestor lucruri și totodată neexcluzând posibilitatea de a trăi o viață decentă doar prin muncă cinstită, legiuitorii au întâmpinat așa cum se cuvine, cu o creștere mai mult decât nesemnificativă…sezonul cald și implicit campania alegerilor locale.

Totuși, există și anumite voci ale specialiștilor, ale economiștilor care au început să umple spațiul mediatic cu explicații interesante. Unele dintre ele pot fi luate în seamă, deoarece au acea minimă decență în a explica, pe cifre ceea ce se va întâmpla.

evolutia-salariului-minim

Unul dintre scenariile și prognozele actuale se rezumă la acea creionare a unei economii cu productivitate ridicată care ar avea cum anume  suporta un salariu minim mare. Mai direct spus, să nu credem că, peste noapte am ajunge la nivelul unor țări precum Luxemburg, acolo unde locuitorii prosperă cu un salariu minim de 2000 euro/lună. Totuși, dacă s-ar aplica același salariu în România ar duce la falimentarea la foarte multe firme, ducând la un net negativ al economiei.

Existența unui salariu minim ajută economia prin stimularea automatizării, asta duce automat la creșterea productivității.

În momentul de față,Statul cât și populația se cam rotește într-un cerc vicios.Salariul minim este scăzut pentru că tocmai productivitatea este scăzută, iar productivitatea este scăzută pentru că salariile sunt mici.

Voi încheia aici, nu înainte de a mai vă aduce aminte și de acest tabel care ilustrează această realitate :

RON

Valută

Salariul brut
1050

234.51
Bonuri de masă
0

0
Angajatul plăteşte la bugetele de stat
265
59.19
Salariul net
(cunoscut si ca „salariu în mână”)
785

175.32
Salariul complet
(reprezintă costul total al angajatorului cu salariul)
1292
288.56
Angajatorul (patronul) plăteşte la
bugetele de stat
242
54.05
Statul colectează la bugetele de stat în total
507
113.24

Sursa foto : www.zf.ro,contaconect.ro,europolitics.ro,http://legislatiamuncii.manager.ro/ 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo