Criteriul National

File de istorie-Mineriada din 13-15 iunie 1990

File de istorie-Mineriada din 13-15 iunie 1990
iunie 16
15:31 2016

Despre „istoricile” zile de 13-15 Iunie 1990 în Bucureşti s-au spus și s-au scris multe lucruri.Totuşi,privind retrospectiv nu pot să nu remarc faptul că acele zile sunt o pată pe cartea de istorie a neamului nostru multimilenar.

13-15-iunie-1990

„Concert în laminor opus nouă”

Să nu credeți că ar fi vreun calambur, ci a fost ceva palpabil!

Despre acte de vandalism și teroarea semănată în acele stau mărturie imaginile filmate de către televiziuni și transmise în toată lumea.De fapt, respinsabili pentru toată această anarhie sunt forţele de ordine susţinute de mineri care au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. Intervenţia a fost cunoscută ulterior sub numele de mineriada din iunie 1990. Aceasta este considerată una dintre celw mai sângeroase și brutale ca desfășurare, anvergură și fenomen dintre toate acţiunile minerilor.

Evenimentele

În dimineaţa zilei de 13 Iunie 1990, în jurul orelor 3 – 4 a.m., forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în piaţă şi au întreprins arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de către manifestanţi. În jurul orei 9.00, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piaţa Universităţii scandând lozincile: “IMGB face ordine!” şi “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!”. Cu toate acestea, s-au dus către o altă destinație, rămasă în continuare o mare enigmă.

Dar,în tot acest timp, pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieţei cu autobuzele din dotarea Poliţiei.

La îndemnul unor tineri fără ocupaţie atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au efectuat multiple şarje în mulţime. Aceasta a reacţionat răsturnând un televizor de culoare albastră, din rezervorul maşinii a fost furată benzina, cu care s-au confecţionat cocktail-uri Molotov. Aceleaşi persoane au rupt pietre din trotuar, pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, iar după eveniment TVR a lansat versiunea „oficială „că ar fi fost incendiate.

Verificând mărturiile vremii am descoperit că a existat o înregistrare a generalului Mihai Chiţac în care acesta dădea ordin ca autobuzele să fie aprinse chiar de lucrătorii Poliţiei. În scurtă vreme, nori groşi de fum negru au acoperit acel areal.

Astfel că pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de poliţie. Astfel,de asemenea manieră au fost incendiate autobuzele poliţiei, sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi SRI. La televiziune s-a citit un comunicat al preşedintelui Ion Iliescu, în care se afirma: „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”.

În seara zilei de 13 iunie,nu mai puțin de trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucureşti. Ajunşi în Gara de Nord la ora 4 dimineața,a zilei de 14 iunie, minerii conduşi de liderul Miron Cozma au fost preluaţi de angajaţi ai SRI şi a altor servicii secrete şi au fost orientaţi spre punctele importante ale Capitalei.

25-de-ani-de-la-mineriada-din-iunie-1990

Un grup foarte mare a ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că „refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor”, pe platoul din faţa Teatrului Naţional. Imediat au pătruns în incinta Facultăţii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertăţii de opinie şi au devastat o colecţie unică în Europa de flori de mină şi zăcăminte geologice ca şi sediul Ligii Studenţilor. O soartă asemănătoare au avut şi Facultatea de Litere şi cea de Matematică, dar şi Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroşi profesori au fost bătuţi, între ei se numără şi profesorii de la Litere Gheorghe Brâncuş şi regretatul lingvist Cezar Tabarcea, agresat de nişte indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale.

În zonă minerii au mai devastat sediile partidelir PNŢCD şi ale PNL unde au pretins că au descoperit valută falsă şi arme, şi de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o staţie radio şi aparate de birotică. De asemenea,liderul studenţilor Marian Munteanu a fost bătut şi aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scăpat printr-un miracol. Alţi lideri au avut o soartă asemănătoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea Română, autointitulată liberă.

61681067

În câteva ore Bucureştiul era complet liniștit iar haosul a coborât pe străzile unde puterea era deţinută de aceste adevărate grupări paramilitare, care colaborau cu Poliţia şi SRI. Toţi intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine viu colorate sau „persoane dubioase” au fost bătuţi, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei .Unii dintre acești inşi au fost chiar interogaţi la o unitate militară din Măgurele.

Între timp la orele prânzului, în data de 15 Iunie, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statului, preşedintele ales recent Ion Iliescu le-a mulţumit pentru acţiunea lor vitejească prin care au salvat democraţia din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale.

ILIESCU-MINERI

« Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înalta conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu.
Şi de asta dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conştiinţa civică, patriotică aţi simţit momentul dificil şi cu o dăruire exemplară v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti. Vreau să va mulţumesc deci pentru acest act de înalta solidaritate pe care l-aţi demonstrat în aceste zile. (…) Cu ajutorul dumneavoastră au fost descoperite în subsolul clădirii PNŢ-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stăteau în Piaţă Universităţii şi armament. La clădirea Asociaţiei 16-21 Decembrie, depozite de bîte şi de alte asemenea arme albe, lanţuri şi aşa mai departe.

În subsolul clădirii Universităţii s-au descoperit arme: 22 de puşti Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condiţiuni, şi saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioadă. (…) Noi considerăm că răspunderea morală o au şi unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioadă (…) Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreagă recunoştinţă, din partea populaţiei Capitalei, pentru prezenţa dumneavoastră, utilă şi eficientă. Vreau să mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, în care aţi acţionat, să mulţumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlaltor lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci va mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut în aceste zile. (Aplauze şi urale.) (…) Ştim că avem în dumneavoastră un sprijin de nădejde, cînd va fi nevoie, vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră (…) .»

iliescu_mineri_77713400

Imediat după aceasta au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord, fiind transportaţi în Valea Jiului. Numărul victimelor este unul controversat. Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniţilor este de 746, iar numărul morţilor este de şase,dintre care patru morţi prin împuşcare, un decedat în urma unui infarct şi o persoană înjunghiată.

Viorel Ene preşedintele „Asociaţiei Victimelor Mineriadelor” a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domneşti şi Străuleşti. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morţilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent şi nu a existat nici o poziţie oficială împotrivă”.

În loc de concluzii

Rădăcinile acestor mineriade se regăsesc în multitudinea de evenimente ale românilor. Din punct de vedere etimologic,limba română este singura limbă din lume care a inventat acest cuvânt, care mai apoi a fost tradus în toate limbile planetei.

Am aflat din presa vremii amănunte interesante. După revolta minerilor din 1977 , Valea Jiului a fost supravegheată şi păzită de Securitate, inclusiv prin înlocuirea adevăraţilor mineri cu aceşti „oameni de bine”- securişti. Dictatorul Nicolae Ceauşescu  avea un plan prin care trupele de Apărare a Patriei să contribuie la înăbuşirea Revoluţiei .Astfel le dotase cu bâte şi alte obiecte contondente, dar muncitorii din Timişoara, Braşov nu au putut fi convinşi să ia parte la un asemenea carnagiu.Mai mult de atât,ei au manifestat pentru libertate. O lovitură asemănătoare fusese administrată partidelor politice din Opoziţie cu prilejul grevei regale din anul 1947,atunci când sute de studenţi membrii ai organizaţiilor de tineret ale PNŢCD şi PNL au fost bătuţi în Piaţa Palatului de muncitori cu bâte aduşi cu camioanele de PCR.

mineriada

În plan intern mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadă de lipsire de libertate a presei prin prezentarea unilaterală la singura  televiziune din acea vreme .Aici,se emitea doar punctul de vedere al puterii FSN, iar împiedicarea prin ameninţare a apariţiei ziarului “România Liberă” poate fi un alt exemplu justificativ.

De asemenea sediile partidelor de opoziţie au fost devastate în timp ce sferele de influență ale FSN nu au reuşit să genereze probe cu care vreuna din persoanele arestate să fie condamnate în justiţie. Acţionând ca o forţă de sine stătătoare, minerii s-au substituit forţelor de ordine şi implicit au subminat noțiunea de stat liber,democratic.Bineînțeles ca tocmai consecinţa a fost acţiunea împotriva statului în următoarele trei mineriade :-împotriva guvernului Petre Roman în septembrie 1991 şi a guvernului Radu Vasile în ianuarie 1999 şi februarie 1999.

13-15-iunie-2013-Afis-Liga-Studentilor-din-Galati-Univ-Dunarea-de-Jos-Victor-Roncea

Efectele în plan extern au fost devastatoare deoarece România a fost exclusă de la orice finanţare a organismelor internaţionale.Acest episod a întrerupt acordul de asistenţă cu FMI. Mulți tineri au fugit din ţară și au ales libertatea şi s-au refugiat în țări democratice.

Totuşi, foarte greu efectele acestea au fost îndepărtate iar încrederea a fost reclădită şi România a devenit membru al NATO şi al Uniunii Europene.

Cu toate acestea, deşi au trecut 26 de ani de la evenimente, dosarul mineriadelor e departe de a fi finalizat.Numai dacă ne gândim la acea promisiune a procurorului militar Dan Voinea, cel care s-a ocupat şi de dosarul Revoluţiei din 1989 ce declarase că până la 1 ianuarie 2007, data aderării României la UE va fi finalizat şi va începe urmărirea penală a vinovaţilor.

Ce au lasat minerii in urma? Concluzia este trasa de Asociatia Victimelor Mineriadelor: „1.024 arestari ilegale, 746 raniti, 3.500 oameni batuti, 1.466 cartuse trase. Oficial, au existat 7 morti. Neoficial, deocamdata, 188 de morti din zilele 13-15 iunie 1990.”

Efectele și rezultatele le cunoașteți și dumneavoastră.Dar,ar trebui să ne aducem aminte că în mai 2010, la 20 de ani de la evenimente, fostul preşedinte Ion Iliescu afirma într-un material postat pe blogul său că mineriada din 1990 a fost efectul şi nu cauza violenţelor declanşate în ziua de 13 iunie, el adăugând că „unora (dintre manifestanţi – n.red.) li s-au inoculat şi iluzii deşarte de către cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine”.

13-15-iunie-1990-iliescu-kgb-geoana-psd

 

Până în prezent,dosarul mineriadei cuprinde numele unor 25 de persoane cu statutul de învinuit, printre care se disting nume precum cele ale fostului şef al statului- Ion Iliescu, generalii Mihai Chiţac, Victor Athanase Stănculescu sau Corneliu Diamandescu.

De aceea, asemenea evenimente înfiorătoare nu trebuiesc niciodată trecute sub tăcere sau uitate!

Dar,ca să nu fim sentențioși considerăm că unicul condamnat pentru violențele din 13-15 iunie 1990 este mult încercatul stat român, deoarece  decizia CEDO din 2014 este una de referință. Oare mai are rost să vă spunem că nicio persoană nu este nominalizată șau trasă la răspundere pentru brutalităţile care au îngrozit o lume întreagă?

Sursa foto: http:// google.com

Sursa documentare: presa locală și centrală din anii 2000-2015

Redacția ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu