Criteriul National

Filosofie…cumpătată

Filosofie…cumpătată
ianuarie 25
13:58 2017
E bun…rău !
bun-rau
 
  Ne întrebăm uneori : Ce are a face Răutatea cu Bunătatea ?  Dar cele două cu Dreptatea ?
 
   Vi se pare că-i un joc de cuvinte fără sens. „Vi se pare ” pentru că aţi uitat că de foarte multe ori priveşti fără să vezi, auzi fără să înţelegi. Când te trezeşti ai impresia că ai jucat în alt film decât cel al vieţii tale.
  Fiecare ne amintim situaţii când a trebuit să fim -Răi – tocmai pentru că aceasta era singura cale pentru a fi Bine .
Exemplu : „Ne-am chinuit” copilul cu un program intens de pregătire, în timp ce colegii lui erau liberi şi ,asta, pentru că aveau părinţi „buni „. Peste ani , această „Răutate de părinte” i-a adus copilului, devenit major, starea de BINE, un om independent .
„Răutatea” tatălui s-a transformat în ” Bunătate „.
 
   Putem pune semnul egal între : Om rău= om nedrept ; Om bun= om drept  ?
 
  Om bun „ , în înţelesul obişnuit, este ŞI  cel care este îngăduitor cu cei ce deranjează pe ceilalţi, care gratifică chiar pe cei care nu muncesc şi, totuşi risipesc ce-i al altora sau este un om indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul lui.
Chiar nu vedem câtă „ Răutate „ generează o astfel de ” BUNĂTATE „? 
 
  „Om rău „este şi acela căruia îi place ordinea, care pretinde respect minim în relaţiile umane, care detestă lenea şi bârfa neîncetată… 
Fără acest gen de „Răutate „, BUNĂTATEA  generalizată n-ar valora doi bani; ţi-ar fi frică să ieşi din casă…
                       
   Aşadar, Rău, Bun, Drept sunt permanent într-un echilibru fragil, îşi schimbă cu uşurinţă rolurile, numai grija fiecăruia , pentru sine şi pentru cei dragi, aduce  finalitatea şi raportul  corect între acestea, garanţia unui trai omenesc. 
    Să fim Buni- Răi şi mereu Drepţi !
Sursa foto Financiarul.ro
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo