Criteriul National

FINAL DE FESTIVAL! Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului George Enescu a luat sfârșit!

septembrie 21
11:24 2015

 

Nume mari ale muzicii clasice au încheiat duminică Festivalul Internaţional “George Enescu”, de la Bucureşti.

La Ateneul Român a fost programat de la 16:30 recitalul pianistului german Christian Zaccharias, cu pagini romantice de Johannes Brahms, Robert Schumann şi Franz Schubert, iar la Sala Mare a Palatului, ultimul concert al Festivalului este încredinţat de la 19:30 Orchestrei Regale din Amsterdam, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

afis-enescu
Violonistul român Liviu Prunaru este concert-maestrul acestui ansamblu, cotat în topul celor mai bune orchestre ale lumii.

”Răspunderea este oricum pentru că de fiecare dată când venim, şi mai ales în România, colegii mei chiar îmi povestesc despre public, vorbeam chiar despre concertele de la Bucureşti şi abia aşteaptă să se întoarcă de fiecare dată.Contează că este la Bucureşti, că este în Festivalul Enescu şi că este la mine acasă. Asta este cel mai important. Aţi văzut pe scenă cum se bucură când publicul îmi aude numele şi, normal, sunt singurul român din această orchestră.Sunt deja 9 ani de când sunt cu orchestra din Amsterdam, intru în al zecelea an şi, vă spun, de fiecare dată când intru la repetiţii sau în concert mă minunez de cât de frumos pot să cânte aceşti oameni”, a afirmat Liviu Prunaru.

În ciclul Mari orchestre ale lumii, Royal Concertgebouw, dirijată de Andris Nelsons, a susținut  un program care a cuprins: Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73 de Johannes Brahms ; Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2 de George Enescu și „Daphnis și Chloé” Suita nr. 2 de Maurice Ravel.

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, Orchestra Regală Concertgebouw este cotată drept una dintre cele mai bune orchestre din lume. Criticii i-au lăudat dintotdeauna sunetul unic: secțiunea de corzi a orchestrei este „catifelată”, sunetul instrumentelor de suflat din alamă e „de aur”, al celor din lemn „deosebit de personal”, iar instrumentele de percuție au o reputație internațională. Criticii de specialitate menționează și „acustica excepțională” a sălii Concertgebouw, proiectată de arhitectul A.L. van Gendt.

Royal Concertgebouw Orchestra a terminat prima parte a concertului de închidere a Festivalului Enescu 2015 cu o Simfonie nr. 2 de Brahms care a electrizat publicul din Sala Palatului.

Concertul se reia cu una dintre cele mai frumoase interpretări ale Rapsodiei nr. 2 de George Enescu, solemnă şi cu un crescendo dramatic emoţionant, încât îţi vine să propui schimbarea imnului de stat cu tema principală a acestei lucrări enesciene. Apoi, un superb Ravel (Daphnis şi Chloé) colorat mirific, un bis şi gata. Festivalul s-a încheiat.

A sosit momentul ca brand-ul naţional Enescu să iradieze cultură, cu adevărat.
Un alt atu al Orchestrei Regale îl reprezintă influența, amprenta dirijorilor. În cei 125 de ani ai existenței sale, Orchestra Regală Concertgebouw a avut doar șase dirijori. Și, nu în ultimul rând, ea strălucește și prin cei 120 de instrumentiști, care provin din peste 20 de țări. În ciuda dimensiunii, orchestra funcționează ca una camerală atunci când vine vorba de sensibilitatea cu care membrii săi se ascultă și lucrează împreună. Un lucru care implică înalte abilități individuale și încredere reciprocă.

Între timp, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, de la 18:30 a fost prezentată opera „Oedipe” de George Enescu cu baritonul italian Davide Damiani în rolul titular.

 

Surse foto explorershostel.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo