Criteriul National

Finala Cupei României va merge în Gruia dar şi în Camerun…

Finala Cupei României va merge în Gruia dar şi în Camerun…
mai 18
08:30 2016

cupa romaniei

Clujenii au învins la penalty-uri Dinamo pe Arena Națională, în fața unui public dominat de suporteri ai „câinilor” și au câștigat Cupa pentru a patra oară în istorie. 

 

„Ne vom ține de cuvânt și vom trimite trofeul în Camerun, acasă la Ekeng. Măcar o replică.” Iuliu Mureşan patron CFR Cluj

Finala Cupei României din acest an a fost o poveste frumoasă,cu multe învățăminte! Recunosc deschis faptul că meciul în sine a fost plăcut ochiului,chiar dacă favoriții publicului bucureștean au capotat…
Dar, nu trebuie să judecăm aspru pe nimeni. Tot așa, peste câtva timp vom fi la turneul final al Campionatului European din Franţa. Vom avea meciul de deschidere pe 10 iunie! adevărată provocare dar şi o onoare!
Însă,ca să recenim la joc,ar cam trebui să ne gândim la faptul că din cei patru marcatori din timpul regulamentar(doar unul este român)-Eric Bicfalvi (ex-stelist, actual dinamovist)
Aceasta este oare fenomenul de globalizare extins și în fotbalul românesc?
 Oare de ce nu putem promova fotbaliştii din această ţară şi nu dăm credit, nu investim ăn centrele de copii şi junioro_
E doar o întrebare , nicidecum un reproş! Sper să se audă şi până şa FRF şi LPF… Nu de alta, dar dacă vom merge înainte pe acest drum, nu se ştie câte calificări pierdute vom mai avea…
În altă ordine de idei, meciul a fost unul special. S-a jucat cu sufletul, cu inima, chiar dacă prima repriză am avut senzaţia că oaspeţii din Cluj ar fi venit doar să bifeze acastă finală.
Despre sistemele de joc, greşeli de marcaj, nesincronizări  etc specialiştii de la Digi Sport şi Dolce Sport au tot vorbit! De aceea nu vreau să vă plictisesc și să vă țin lecții de organizare tehnico-tactică ci,cu acceptul dumneavoastră vreau să lăsăm la o parte felicitările și încurajările pentru învinși și învingători!
Cred că s-ar impune ca să se știe adevărul legat de recenta tragedie care a marcat ţara noastră dar mai fotbalul autohton!
Viața nu este dreaptă cu mulți,cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi măsurăm valoarea prin salva de privilegii,de medalii și cupe obținute de către unii sau alții!Nimic mai fals!Totul e doar o iluzie!
  Iar acest lucru s-a produs și în Finala Cupei României din acest an! De la siguranţa debordantă din prima repriză a dinamoviştilor la încrâncenarea și setea de revanșă răsplătită cu egalarea în minutul 89 pentru clujeni.Prelungirile au fost un moment de grație al veteranului din poarta feroviarilor din Gruia-Traian Marc(ex-Dinamo).
Iar penalty-ul parat în fața tânărului Rotariu a fost decisiv în a cunoaște faptul că totul e o luptă,iar formația care a dovedit caracter și spurit a fost CFR Cluj.
Mai are rost să amintesc în ce condiții ostile a reușit să câștige? Iar un altfel de meci,condimentat cu (aproape) de toate nu poate fi deloc uitat.
Totul a prins acea turnură emoționantă, vibranta, ca un fior rece pe șira spinării, ce practic a adus aminte de tragediile cu care această echipă -Dinamo București le-a tot experimentat…
646x404
  Practic,nu deznădejdea și lacrimile de obidă ale unui jucător precum Steliano Filip ar trebui să ne taie cheful sau răsuflarea, continuând parca dramatismul si suspansul din finalul meciului, ci tocmai amintirea faptului că acel tânăr jucător din Camerun -Patrick Ekeng (Dumnezeu să- l ierte) ar fi trebuit să fie salvat,să trăiască și să joace fotbal!
Remarc aici faptul acela în care suporterii au creat momente şi scene emoţionante pe Naţional Arena, cu ocazia finalei Cupei României- Dinamo – CFR Cluj-Meciul a fost oprit în minutul 14, iar întreg stadionul a început să aplaude. Disputat la mai puţin de două săptămâni de la decesul tragic al lui Patrick Ekeng, meciul i-a fost dedicat fotbalistului camerunez, iar fanii roş-albilor s-au pregătit cum se cuvine pentru această ocazie.
bon voyage
O coregrafie impresionantă, în care au fost implicaţi aproape toţi suporterii prezenţi la stadion a fost pusă în scenă, la cele mai mici detalii. Peluza ocupată de dinamovişti a fost acoperită de un portret imens al lui Patrick Ekeng, cu mesajul „Între viaţă şi moarte este un singur pas / Să-i ridicăm Cupa spre cer e tot ce ne-a rămas„, în timp ce tribuna a 2-a afişat pe toată lăţimea un mesaj realizat din cartoane roşii şi albe: „Bon Voyage, Patrick!”
De aceea, prezentand în cele din urmă fără vreun ocoliș, tranșant si lucid realitatea așa cum este ea mi-aș dori să aflu același răspuns,cu explicații de bun simţ- ADEVĂRUL si totodată dacă există DREPTATE… oare cine se face vinovat de plecarea în lumea drepților a acestui tânăr…
mediafax-foto-alexandru-dobre
În rest,totul e doar o poveste.. Una tristă pentru mulți fani ai lui Dinamo ce au crezut și au venit convinși la stadion , au creat momente emoţionante, coregrafii speciale şi i-au încurajat pe dinamovişti de la început până în ultima clipă!
Poate că meritau mai mult, dar viaţa e dreaptă sau nedreaptă în multe dintre aspectele sale.
Mai puţin convinţi au fost cei 1200 de spectatori clujeni de faptul că vor câștiga favoriții… Deznodământul a depăşit orice aşteptare!
După acest meci , clujenii pun mâna şi se pot lăuda cu cel de-al patrulea trofeu al Cupei României cucerit de gruparea din Gruia în istorie, după cele din 2008, 2009 şi 2010. Şi, poate cel mai important e faptul că CFR Cluj va reprezenta România în cupele europene, mai precis în Europa League!
Poate că sunt subiectiv, imparţial, dar îmi asum faptul de a aminti că CFR Cluj merită din plin acest trofeu, deoarece jucătorii au crezut și la 0-2 și totodată pentru că au luptat până la final!
Cam așa s-a scris încă o filă din istoria finalelor Cupei României la fotbal,una în care daruirea și dramatismul au fost caracteristicile și coordonatele!
Viața merge înainte! Un alt amănunt interesant se leagă de  CFR  pentru că această formaţie a câștigat meciul după loviturile de departajare ce nu reprezintă absolut nicio surpriză. Din cele 9 trofee aflate în vitrina clujenilor, în 7 penalty-urile au fost decisive.Două Supercupe și două Cupe ale României au fost adjudecate de clujeni după executarea loviturilor de departajare, iar în finalul fiecărei ediții de Liga 1 pe care a câștigat-o, CFR s-a impus în meciuri importate după transformarea unui penalty decisiv.
Sursa foto :  Alexandru Dobre, Mediafax.ro,www.infoziare.ro
 Prof.Dr Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo