Criteriul National

Financial Times: Banii clandestini rusești și chinezești joacă un rol tot mai mare – International

Financial Times: Banii clandestini rusești și chinezești joacă un rol tot mai mare – International
septembrie 23
03:19 2020
Acuzațiile apărute săptămâna aceasta cum că soțul unei mari donatoare a Partidului Conservator britanic a fost finanțat în secret de un oligarh având legături cu Vladimir Putin reprezintă cel mai nou exemplu de bani clandestini rusești care ar putea influența democrațiile europene. Printre alte exemple recente se numără aparente tentative rusești de a direcționa bani spre politicieni de dreapta italieni, germani și olandezi, cât și spre niște site-uri de știri suedeze, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Până nu demult, serviciile secrete americane considerau acest lucru o problemă europeană. Operațiunile rusești contra SUA se limitau în principal doar la dezinformare și atacuri cibernetice. Dar nu și acum. FBI a avertizat cu privire la interferențe rusești vizând alegerile din noiembrie care ar putea include finanțarea de campanii electorale, cu o parte din fonduri canalizate prin țări care au „lacune legislative în privința asistenței străine pentru campanii” electorale.

Dacă așa stau lucrurile, nu este nimic nou. În ultimul deceniu Rusia, China și alte regimuri autoritare au direcționat legal o sumă estimată la 300 de milioane de dolari în 33 de țări cu scopul de a influența proceduri democratice, fiind cunoscute peste 100 de cazuri. Aceste incursiuni financiare au accelerat de la aproximativ trei pe an înainte de 2014 la peste 15 pe an începând cu 2016, după cum arată un studiu realizat de mine [https://securingdemocracy.gmfus.org/covert-foreign-money/]. SUA sunt ținta cel mai des vizată.

Cum funcționează? Prima breșă juridică este adesea acoperirea restrânsă a interdicției privind donațiile în natură. Drept urmare, se spune că Rusia a oferit împrumuturi unor politicieni francezi, cadouri generoase unor funcționari ai instituțiilor polițienești elvețiene și servicii media peste tot prin lume. Interpretarea strictă dată de departamentul american al justiției interdicției ca străinii să contribuie cu orice lucru de valoare i-a permis lui Donald Trump să îi ceară aparent Ucrainei să-l investigheze pe fiul unui rival politic, ceea ce a dus la o tentativă de suspendare a președintelui.

Un al doilea canal implică puteri străine care trimit intermediari în misiuni secrete pentru a îmbogăți anumiți donatori, politicieni ori partide. Partidul Comunist Chinez a finanțat presupuse scheme cu donatori-marionetă în Australia și Noua Zeelandă. Iar cel mai mare caz cunoscut de intervenție a banilor străini în alegerile americane din 2016 a implicat acuzații cum că Emiratele Arabe Unite au finanțat o operațiune clandestină pentru a cumpăra potențială influență pe lângă Hillary Clinton. Cazul e încă în curs de cercetare, iar personalul de campanie nu e obligat să declare contactele străine.

Apoi mai sunt înseși vehiculele de donație. Companii-fantomă anonime pot fi folosite pentru a disimula sursele donațiilor. Și organizațiile non-profit pot cheltui bani pe politică fără a-și dezvălui donatorii. Lobby-ul Kremlinului contra sancțiunilor americane se pare că a fost deghizat drept lobby în favoarea adopțiilor și organizat prin intermediul unei fundații din Delaware. Rusia a fost acuzată că a folosit organizații non-profit care s-au dat drept grupuri ecologiste opuse fracking-ului.

Aceste canale nu reprezintă decât unele dintre cele mai evidente vulnerabilități. Guvernele străine mai cumpără și publicitate politică online, finanțează site-uri de știri obscure sau angajează troli din Ghana care se dau drept afro-americani.

Riscul cumulat al tuturor acestora este limpede. Banii străini clandestini transformă infrastructura civică a societăților deschise într-o armă asimetrică și convertește libertățile în tactici de atac. Este o variantă nesângeroasă a avioanelor care se izbesc deliberat de clădiri.

Atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 au dus la măsuri prompte ale factorilor de decizie americani, după ce investigaseră modul în care instituțiile financiare străine exploatau lacunele legislative. Guvernul american a adoptat cea mai cuprinzătoare restructurare anti-spălare de bani din decursul unei generații, acordând prioritate luptei împotriva finanțării terorismului și determinând și alte țări să adopte măsuri similare.

Însă SUA nu-și fortifică și astăzi apărarea financiară într-un mod similar. Multiplele lacune legislative persistă, în ciuda abundenței de probe cum că influxul clandestin de bani străini ia amploare. Sistemul ne alertează clipind pe roșu despre influxul de ruble și yuani. Financial Times (preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul