Criteriul National

Financial Times: Cazul Kavala ilustrează deplorabilul marș al Turciei către autocrație (editorial)

Financial Times: Cazul Kavala ilustrează deplorabilul marș al Turciei către autocrație (editorial)
aprilie 29
04:03 2022

Întemnițarea nedreaptă a filantropului ar trebui condamnată fără teamă – scrie cotidianul The Financial Times într-un editorial, citat de Rador.

Osman Kavala este tinut in inchisoare de aproape 5 aniFoto: Handout / AFP / Profimedia

Dintre diversele exemple de procese înscenate puse la cale în Turcia pe parcursul ultimilor 14 ani, cazul lui Osman Kavala este, poate, cel mai revoltător. Omul de afaceri filantrop se confruntă cu perspectiva închisorii pe viață din cauza acuzației fabricate cum că ar fi încercat să răstoarne guvernul. Condamnarea lui nedreaptă pune capăt unui interval tumultuos de cinci ani în care a fost de mai multe ori pe punctul de a fi eliberat – numai pentru a se confrunta iarăși cu acuzații penale neverosimile. El este un simbol al reprimării dizidenților de către regimul tot mai autoritar al lui Recep Tayyip Erdogan.

Verdictul a fost pronunțat pe fondul războiului depravat purtat de Kremlin în Ucraina. Turcia, membru NATO și gardian al Mării Negre, joacă în conflict un rol integral în calitate de intermediar pe lângă Rusia. Însă această funcție nu ar trebui să excepteze Turcia de la obligațiile ei în virtutea statului de drept, și nici să o pună la adăpost de consecințele violării lor.

Cazul a provocat deja un conflict între Erdogan și Occident, întrucât Kavala zăcea după gratii chiar dinainte de a fi condamnat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus în 2019 eliberarea lui. Anul trecut 10 diplomați din state occidentale au fost pe punctul de a fi expulzați din Turcia din cauză că criticaseră modul în care e tratat. Ei au bătut în retragere după ce Erdogan a acuzat un amestec străin în treburile Turciei. E tema preferată invocată de Erdogan indiferent de chestiunea în cauză, de la starea jalnică a economiei și până la protestele din 2013, de a căror orchestrare e acuzat Kavala. Paranoia președintelui și perorațiile lui împotriva unor forțe străine tenebroase n-au făcut decât să ia amploare de la puciul eșuat din 2016. Dar adevărul este acela că însăși influența lui autoritară asupra fiecărui aspect al vieții, de la rata de referință a dobânzii și până la sistemul judiciar, este cea care subminează modul de viață al poporului turc.

O criză a nivelului de trai – inflația a ajuns, oficial, la 61% în martie – i-a erodat popularitatea. Și va conta la alegerile din 2023. Erdogan, care încă mai e capabil de pragmatism, e conștient că Vestul are nevoie de Turcia – acum mai mult ca niciodată -, însă și reciproca e valabilă. Cazul Kavala și încarcerarea unor politicieni din opoziție precum Selahattin Demirtas pot complica lucrurile legat de solicitarea Turciei de a achiziționa avioane militare americane F-16. Pe de altă parte, Turcia e dependentă de Europa pentru mai bine de 50% din comerțul și investițiile ei, o nevoie amplificată de problemele economice ale țării.

Prin urmare, verdictele date de CEDO și Consiliul Europei au greutate. Consiliul investighează deja nesocotirea de către Ankara a deciziei CEDO în cazul lui Kavala. În cele din urmă ar putea sancționa Turcia prin suspendarea dreptului ei de vot în Consiliu. Și ar trebui s-o facă fără întârziere. Nu vorbim aici de „Occidentul ipocrit” amenințând cu degetul, ci cu un toiag și cu un set de norme pe care Turcia l-a ratificat și apoi l-a ignorat.

O punte istorică între Est și Vest, Turcia sfidează orice catalogare superficială. Deși are una dintre cele mai mari armate din NATO, a iritat alianța cumpărând sisteme antiaeriene rusești. Există temerea că dacă Ankara e criticată prea dur se va produce o ruptură. Erdogan imită unele tactici autocrate ale lui Vladimir Putin; regăsim ecouri ale etno-naționalismului neo-țarist al președintelui rus în marșul lui Erdogan către sultanatul său de secol 21. Însă relația Turciei cu Rusia e la fel de complicată ca aceea cu Vestul. Turcia a furnizat drone Ucrainei. Turcia și Rusia se situează în tabere opuse în conflictele din Siria, Libia și Caucaz. Ceea ce înseamnă că apărarea valorilor susținute de Occident – și teoretic și de Turcia, dată fiind apartenența ei la Consiliul Europei – nu înseamnă neapărat că Erdogan se va grăbi să se arunce în brațele lui Putin.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul