Criteriul National

Financial Times: Europa răsuflă ușurată pentru viitorul relațiilor cu SUA – Alegeri SUA 2020

Financial Times: Europa răsuflă ușurată pentru viitorul relațiilor cu SUA – Alegeri SUA 2020
noiembrie 09
05:18 2020
Europa a răsuflat ușurată după victoria lui Joe Biden, ea sperând ca evenimentul să deschidă o nouă eră în prietenia transatlantică, o eră a bunăvoinței și a cooperării, după tulburările și tensiunile din timpul epocii Trump.

“Acum există șansa unei adevărate reînvieri a multilateralității“, a declarat pentru Financial Times Olaf Scholz, ministrul german de finanțe, totodată cancelar adjunct. “Ne confruntăm cu atâtea probleme, dar le vom putea depăși cu un mai mare succes împreună cu președintele Biden“.

Înfrângerea lui Donald Trump îndepărtează de la putere un lider care a declanșat războaie comerciale împotriva aliaților, a subminat instituțiile internaționale și a pus NATO sub semnul întrebării, descurajând Europa și destabilizând relațiile transatlantice. Există speranța ca relațiile Europei cu SUA să revină acum la situația de dinaintea lui Trump.

“Fără îndoială că relațiile noastre vor deveni mult mai raționale“, a declarat un înalt oficial european. “Ne vom reîntâlni din nou pe baza unui bun simț”, a subliniat Norbert Röttgen, șeful comisiei pentru afaceri externe din Bundestag.

Alți înalți oficiali din UE i-au transmis aproape simultan felicitări lui Biden, din dorința de a evita declarații cu mesaj dubios și căutând totodată să pareze astfel orice ripostă venită din partea adminsitrației pe punct de plecare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a vorbit despre un “parteneriat reînnoit“ între SUA și UE, ea subliniind că relațiile transatlantice reprezintă un “pilon de stabilitate, securitate și prosperitate” pe ambele maluri ale oceanului.

Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței militare NATO, a spus că salută cu căldură alegerea lui Biden, pe care l-a descris drept un “ferm susținător al NATO și al relațiilor transatlantice”.

Dar s-ar putea ca unii dintre cei care se așteaptă la o reluare deplină a vechii alianțe americano-europene să se arate dezamăgiți. Unii au avertizat că și în eventualitatea unei președinții a lui Biden, s-ar putea ca Europa să nu mai poată ocupa niciodată locul avut în inimile americanilor pe vremea Războiului Rece, având în vedere că Washingtonul își dezvoltă relațiile cu Asia, întețindu-și totodată eforturile de a opri ascensiunea Chinei.

“Să nu fim naivi”, a declarat Roland Lescure, un parlamentar din partea partidului lui Emmanuel Macron, Republica în Marș. “Pentru SUA, centrul de gravitate s-a mutat din Europa în Asia încă de pe vremea lui Barack Obama, iar asta nu se va schimba“.

Europa speră ca Biden să-și respecte promisiunea făcută în campania electorală, când a spus că SUA vor reveni în tratatul de la Paris pe tema schimbării climei și în acordul nuclear cu Iranul. Dar există totodată temeri potrivit cărora el va fi blocat de un senat dominat de republicani, ei continuând să dorească să aibă un cuvânt de spus în politica externă.

“Biden va continua să guverneze o țară adânc divizată, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere politic… iar acolo unde duce lipsă de un larg sprijin politic, el va trebui să forțeze aplicarea politicilor sale“, a declarat Johann Wadephul, important europarlamentar din partea alianței lui Angela Merkel, CDU/CSU. “Asta va avea consecințe asupra capacității Americii de a interveni în toate sectoarele politicii externe”.

Germania ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma schimbării survenite la Casa Albă. Angela Merkel devenise ‘sacul de box’ preferat al lui Trump, ea fiind criticată pentru toate – de la actualul excedent bugetar până la cheltuielile reduse din domeniul apărării și la sprijinul acordat proiectului Nord Stream 2. Conducta va aduce gaze din Rusia în Europa prin Marea Baltică or, în opinia Statelor Unite, asta va spori dependența Europei de energia rusească. Președintele a stârnit consternare la Berlin în luna iulie, anunțând că va retrage 12.000 de oameni mobilizați în diverse baze militare din Germania.

Dar germanii încă nu sărbătoresc evenimentul. Incapacitatea Berlinului de a-și onora promisiunea vizând alocarea unui procent de 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare înseamnă că țara rămâne vulnerabilă în fața presiunilor exercitate de SUA pe această temă. “Nu ne îndeplinim această obligație și nici nu se întrevede o posibilă respectare a promisiunii“, a declarat Wadephul. “Nu întrevăd nicio majoritate politică în stare să atingă prea curând acest obiectiv“.

Unul dintre punctele cele mai nevralgice în relațiile americano-germane – sancțiunile SUA pe tema gazoductului Nord Stream 2 – nu va putea nici el să fie eliminat. Măsurile, pe care Berlinul le consideră drept un amestec nepermis în politica internă, se bucură de un sprijin larg din partea ambelor partide din Congresul SUA.

Unul dintre punctele luminoase pentru eșichierul politic european este efectul pe care înfrângerea lui Trump l-a avut asupra unor populiști, precum italianul Matteo Salvini. Salvini, care rămâne unul dintre cei mai populari politicieni din Italia, a fost un vajnic susținător al lui Trump. Înfrângerea sa “reprezintă un pas înapoi pentru strategia politică populistă pe care Salvini voia să o întrupeze”, a declarat Gianluca Passarelli, profesor de științe politice la Universitatea Sapienza din Roma. “Pentru Salvini și pentru ceilalți populiști care s-au alăturat acestei politici păguboase tocmai în această fază de importanţă istorică, consecința cea mai imediată va fi o anume izolare”, a mai adăugat Passarelli.

După anunțarea rezultatelor, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a transmis pe Twitter următorul mesaj: “Înfrângerea lui Trump poate fi începutul sfârșitului și pentru populismul extremei drepte din Europa. Mulțumesc, Joe“.

Și totuși, alții s-au arătat mai puțin convinși de faptul că spectrul populismului va fi alungat pentru totdeauna din politica europeană și americană.

“Trump a fost învins, dar trumpismul îi supraviețuiește lui Trump“, a declarat un înalt oficial european. “Lecția importantă pe care ne-o oferă aceste alegeri e următoarea: acest gen de naționalism nu o să dispară“.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul