Criteriul National

Financial Times: În Ungaria încălcarea statului de drept este acum de netăgăduit – International

Financial Times: În Ungaria încălcarea statului de drept este acum de netăgăduit – International
octombrie 07
23:47 2020
În 2017, Fidesz, partidul majoritar al lui Viktor Orban din parlamentul ungar, a adoptat ‘lex UCE’ ca să alunge din Budapesta Universitatea Central-Europeană. Marți, cea mai înaltă instanță din Europa a respins legea, afirmând că ea încalcă legislația europeană cu privire la drepturile omului pe tema libertății academice și a autonomiei universitare, precum și legile UE cu privire la libertatea serviciilor și pe cele ale Organizației Mondiale a Comerțului, care garantează libertatea afacerilor.

Verdictul survine târziu – universitatea a fost deja silită să își strămute la Viena aproape toate cursurile – dar el este important, întrucât descurajează alte regimuri europene să declanșeze atacuri similare la adresa unor instituții libere. Demersul reprezintă totodată un moment de clarificare în aprinsele dezbateri din Europa, marcate de dilema legării fondului de redresare în valoare de €1,7 trilioane de euro de respectarea statului de drept. Acum, guvernele UE nu mai pot pretinde că legătura Ungariei cu statul de drept este neclară. Cea mai înaltă instanță a lor a declarat că demersul încalcă niște drepturi fundamentale.

Pentru guvernele din UE a sosit momentul adevărului. Ele trebuie să profite de acest moment pentru ca, în această săptămână, să stipuleze faptul că țările care încalcă în mod repetat elemente esențiale ale statului de drept, așa cum a făcut Ungaria, trebuie să revină pe drumul european. În caz contrar, niciun fel de fonduri.

Dacă statele membre ale UE nu acționează de această dată, identitatea Europei ca o comunitate bazată pe statul de drept va primi o lovitură mortală, iar declinul treptat al statelor din centrul și din estul Europei spre autoritarism s-ar putea accelera, ajungând până la un punct în care ar putea deveni ireversibil.

În cazul în care credeți că exagerez, uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat în Ungaria începând din 2017. Din cauză că atacul lui Orban la adresa CJE nu a fost oprit la timp, dorința lui de a controla lucrurile s-a accentuat. În 2018, cea mai respectată instituție academică, Academia de Științe, a rămas fără buget și fără autonomie. În 2019, guvernul a început să privatizeze sistemul universitar, punând la conducere oameni desemnați chiar de el. În această lună, în pofida protestelor inițiate de facultatea însăși și de studenți, la conducerea Universității de Teatru și Film a fost numit un colonel.

Și toate astea s-au petrecut într-o țară în care dezbaterile libere sunt permanent sufocate prin subjugarea sistematică a presei independente. Aproape 80% din presa ungară se află acum în mâinile unor șefi favorabili regimului.

Saga ‘lex CEU’ (legea vizând Universitatea Central-Europeană, n. red.) nu este o problemă care privește doar UE. Universitatea este acreditată în SUA și eliberează diplome americane, deși actuala Administrație a SUA și ambasadorul său de la Budapesta nu au făcut nimic pentru a opri un aliat să alunge o instituție americană. Liderii UE, deși deranjați de faptul că o universitate este scoasă din UE, au minimalizat problema, afirmând că ea aparține Statelor Unite. În realitate, UCE a fost acreditată în UE și deci rămâne o problemă a UE.

Din cauză că nici UE și nici SUA nu s-au declarat împotriva lui Orban, UCE a devenit singura universitate expulzată dintr-un stat european începând din 1930. Universitatea plătește scump acest act de vandalism: relocarea facultății, a personalului și a studenților reprezintă niște cheltuieli suplimentare de aproape €200 milioane.

Grație acestui verdict, ne putem relua la Budapesta programa acestei universități înregistrate în SUA. UCE este onorată de faptul că CEJ a răzbunat lupta noastră pentru autonomie universitară și pentru statul de drept. Totuși, ar fi intolerabil ca Orban să nu fie tras la răspundere de Comisia Europeană și de Consiliul European. Liderii UE trebuie să susțină principiile pentru care au fost aleși să le apere.

Articol de Michael Ignatieff, rectorul Universității Central-Europene, Financial Times (preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul