Criteriul National

Finlanda vrea să adere la NATO, dar un vast buncăr săpat în granit sub străzile capitalei arată că țara s-a pregătit pentru ce e mai rău timp de 80 de ani

Finlanda vrea să adere la NATO, dar un vast buncăr săpat în granit sub străzile capitalei arată că țara s-a pregătit pentru ce e mai rău timp de 80 de ani
mai 15
18:44 2022

Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un potențial conflict cu Rusia și ca atare guvernul finlandez a construit peste 50.000 de buncăre în toată țara, care sunt suficiente pentru a adăposti 80% din cei 5,5 milioane de oameni ai țării. Poate printre cele mai impresionante adăposturi antiaeriene este un buncăr săpat în granit sub străzile capitalei Helsinki, relatează CNN.

buncar Merihaka din HelsinkiFoto: Captura video

Finlanda a anunțat duminică oficial că vrea să adere la NATO, o decizie luată după ce Rusia a invadat Ucraina. Oficialii acestei țări nordine au argumentat că dacă Rusia este în stare să invadeze Ucraina, o țară cu 44 de milioane de oameni, un PIB de aproximativ 516 milioane de dolari și o forță armată de 200.000 de soldați activi, ce l-ar împiedica pe Putin să invadeze țări mai mici precum Finlanda și Suedia?

„Totul s-a schimbat când Rusia a invadat Ucraina”, a spus Sanna Marin în aprilie. „Gândirea oamenilor din Finlanda, de asemenea, din Suedia s-a schimbat și s-a schimbat foarte dramatic”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis sâmbătă omologului său finlandez că ar fi o greșeală ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO. Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Trebuie subliniat de asemenea că Finlanda împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia.

Se pare că Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un potențial conflict cu vecinul său din est.

Începând cu anii 1960, guvernul finlandez a construit peste 50.000 de buncăre în toată țara, care sunt suficiente pentru a adăposti 80% din cei 5,5 milioane de oameni ai țării.

O echipă CNN a vizitat două dintre cele aproximativ 5.500 de adăposturi din capitala Helsinki.

Sala de înot Itäkeskus, în nord-estul orașului, poate fi transformată într-un adăpost în mai puțin de o zi prin scurgerea apei din piscina de dimensiuni olimpice.

Buncărul săpat în granit din Helsinki, unde pe timp de pace sunt terenuri de sport

Dar poate cel mai spectaculos adăpost antiaerian este buncărul Merihaka, care a fost tăiat în granit lângă piața Hakaniemi din centrul orașului Helsinki.

În doar trei zile spațiul poate fi amenajat pentru adăposti aproximativ 6.000 de oameni.

Părți din spațiu sunt deja utilizate, pentru a ajuta la compensarea costurilor — copiii joacă hochei în sălile de sport și se bucură de zonele de joacă, în timp ce membrii publicului folosesc cafenelele.

Pe timp de pace, acest buncăr de 14.750 de metri pătrați găzduiește o parcare subterană, un centru sportiv, o sală de sport, mai multe terenuri de floorball și un parc de joacă pentru copii, potrivit EFE.

„Suntem un hotel de o jumătate de stea”, spune Tomi Rask, care lucrează pentru Departamentul de Salvare a orașului Helsinki, pentru CNN.

Cu toate acestea, buncărul nu este potrivit doar pentru uz recreațional.

Roca de bază veche de 2 miliarde de ani este rezistentă la explozie și ar putea absorbi radiația provenită de la o bombă nucleară, potrivit lui Rask.

Rask adaugă că, în ciuda nivelului de pregătire al orașului, nu poate prezice cum vor decurge lucrurile „când atât de mulți oameni vor fi puși într-un spațiu mic și strâns și închizi ușile”.

„Toată lumea are un rol aici”, spune el.

Finlanda și-a declarat independența față de Rusia în 1917, refuzând să se alinieze cu Uniunea Sovietică sau cu Statele Unite. Chiar și după ce a aderat la Uniunea Europeană în 1995 și și-a aliniat treptat politicile de apărare cu Occidentul, a evitat totuși aderarea la NATO din cauza amenințării geopolitice din partea Rusiei.

Dar primarul Helsinki, Juhana Vartiainen, a spus că orașul „nu și-a făcut niciodată iluzii cu privire la Uniunea Sovietică și nici cu privire la urmaș, Rusia”.

„Am fost din ce în ce (și) mai surprins de faptul că astfel de adăposturi nu există în toate țările europene”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 81-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul