Criteriul National

Flori și tradiții de sânziene – sărbătoarea verii

Flori și tradiții de sânziene – sărbătoarea verii
iunie 15
15:48 2021

Sânzienele sau Drăgaica așa cum este denumirea populară, se sărbătoresc pe 24 iunie și reprezintă celebrarea iubirii și fertilității, completată de ritualurile fetelor care vor să-și afle sortitul, adică bărbatul cu care se vor mărita. Se spune că în noapte de Sânziene, adică 23 spre 24 iunie, porțile cerului se deschid și lumea de dincolo intră în contact cu lumea pământeană. Ținând cont de asta, în foarte multe zone din țară se fac tot felul de pomeniri pentru morți și ritualuri specifice.

Tu știi pe cine sarbatorim de Sânziene? Dacă nu, citește acest articol până la final!

Ce sunt Sanzienele?

Legenda spune că sânzienele sunt niște fete foarte frumoase care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, iar în data de 24 iunie se prind în horă și dau puteri magice plantelor. Dacă sunt sărbătorite așa cum se cuvinte, sânzienele sunt zâne bune care fac culturile să rodească, binecuvântează cu prunci sănătoși femeile căsătorite, înmulțesc păsările și animalele și alină durerile bolnavilor. În schimb, dacă oamenii ignoră această sărbătoare, sânzienele devin zâne rele cunoscute în popor drept Iele sau Rusalii.

Cum se sărbătoresc Sânzienele?

În multe zone ale țării noastre, în ziua de Sânziene au loc celebrele bâlciuri. Acestea sunt un prilej ideal pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

În ajunul sau chiar în ziua de Sânziene se pun în practică tot felul de obiceiuri prin care fețele își află ursitul sau atrag norocul în casă. În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strâng buchete de Sânziene pe care le împletesc în coronițe și le aruncă pe acoperișul casei. Dacă coronița rămâne pe casă, tradiția spune să omul care a aruncat-o v-a trăi mult, iar dacă aluneca spre margine acoperișului sau cade de pe el, omul v-a muri repede.

În noapte de dinaintea zilei de Sânziene, fetele își pun sub pernă flori de sânziene, în speranța că astfel își vor visa ursitul. Femeile căsătorite își puneau flori de sânziene în jurul mijlocului pentru a nu avea dureri de spate în  muncile câmpului. O altă tradiție pe care o urmau atât fetele cât și femeile în această zi consta în punerea unor flori de sânziene în păr și sân, pentru a atrage atenția asupra frumuseții lor.

Obiceiuri celebre în dimineața de Sânziene

Un obicei cunoscut în toată țara care are loc în dimineața zilei de Sânziene este cel în care fetele obișnuiau să se scalde în roua din zone neumblate. Roua sanzienelor este strânsă de babe într-o cârpă albă, de pânză nouă pe care o storceau într-o oală nouă. În drum spre casă, acestea nu vorbeau deloc și nu trebuia să se întâlnească cu nimeni. Dacă toți acești pași erau împliniți, atunci cine se spală cu rouă era sănătos și drăgăstos peste an.

Mai mult decât atât, femeile obișnuiau ca, în timpul zilei, să se supună descântecului de întors inima unuia către altul. Practic, ziua de Sânziene este dedicată mai ales iubirii.

Sanzienele sunt flori de dimensiuni reduse, de culoare galbenă, dese, cu parfum dulce și gust amar. Acestea cresc la marginea pădurilor și se considera că sunt flori aducătoare de noroc.

Dacă nu ai de unde să găsești flori de Sânziene pentru iubita ta în această zi specială, îți recomandăm buchete de trandafiri speciale de la Maison d’or. 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul