Criteriul National

Flori uscate pe morminte. Îi mai tineți minte?

ianuarie 05
14:09 2016

 

 

Charlie-Hebdo-620x348

 

Articol scris de Claudia Andreea Corbu

Rima din titlu este de prisos. Este dură, dar umanitatea tinde să uite ușor evenimentele de impact. Acum 1 an de zile, în Franța avea loc una dintre cele mai dureroase tragedii – atentatul de la Charlie Hebdo. Acel hashtag care a circulat pe 7 continente, #JeSuisCharlie, și-a pierdut din importanță în timp, fiind aruncat într-o cutie pline de solidaritate la alte evenimente.

Omul este alături de orice chestie de impact – efectul de turmă se regăsește ușor, apoi se pierde în mulțime, revenind la cotidian. Ceea ce este un lucru normal. Dar ce se întâmplă cu acei oameni care nu uită? Rudele, prietenii, cunoștințele nu au cum să uite. Toți îi făceau ipocriți pe români cum scriau #JeSuisCharlie pe Facebook, iar apoi la #Colectiv toți au uitat de ipocrizie, până la următorul atentat din Franța, unde românul ca român s-a trezit să spună că Franța nu și-a pus drapelul României la poza de profil de pe Facebook, deci noi de ce să facem asta? Pentru că suntem oameni, impertinentule. Dincolo de problemele de imagine pe care le are România odată cu valul de minorități aflat pe continentul european.

Nu este penibil să fii alături de cineva în momentele grele, nu este ipocrit să aprinzi o lumânare, nu este de prisos să îți aduci aminte. Așa că vă aduc aminte de cine a murit acum un an la Charlie Hebdo:

 1. Elsa Cayat,
 2. Jean Cabut,”Cabu”
 3. Stéfane Charbonnier,”Chrab”
 4. Philippe Honoré, ”Honoré”
 5. Bernard Verlhac, ”Tignous”
 6. Georges Wolinski, ”Wolinski”
 7. Bernard Maris ”Oncle Maris”
 8. Mustapha Ourad,
 9. Michel Renaud,
 10. Frédéric Boisseau,
 11. Franck Brinsolaro,
 12. Ahmed Merabet.

Sursa foto http://i2.cdn.turner.com/

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte autoarei  acestui document!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro