Criteriul National

FMI lansează avertismente României cu privire la creșterea „nejustificată” a salariilor și reducerea taxelor

FMI lansează avertismente României cu privire la creșterea „nejustificată” a salariilor și reducerea taxelor
noiembrie 02
11:26 2016

Organizația Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat România în ceea ce privește escaladarea riscului de a se deteriora deficitul bugetar în petioada viitoare.

berd-a-ridicat-prognoza-de-crestere-economica-a-romaniei-in-2012-la-12-mai-slaba-ca-estimarea-fmi-5723

Cauzele identificate cât mai ales contextul majorării cheltuielilor, în special al celor cu salariile, cumulat cu reducerile de taxe sunt motivele de îngrijorare ale acestor specialiști.

În continuare, perspectiva FMI își păstrează aceleași coordonate.Totodată estimările legate de creșterea economică din România în 2016 și 2017 se prognozează a fi la un  5%, respectiv 3,8%.

Considerat ca cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa, în ultimul raport dedicat statelor din Europa Centrală, de Est și Sud-Est (CESEE),România se bucură de aceste cifre dătătoare de speranță.
In pofida tuturor acestor parametrii, România este inclusă în grupul statelor în cazul cărora deficitele fiscale structurale ar urma să se deprecieze în următorii doi ani față de 2015.Conform prognozei estimative,țara noastră se adaugă oe o listă cu state precum Cehia, Ungaria, Polonia și Turcia.

Depreciea în aceste economii reflectă o combinație între derapajele fiscale și reducerile de taxe. De exemplu, în România, un pachet de reduceri de taxe cumulat cu majorarea cheltuielilor, inclusiv o majorare ad-hoc a salariilor, este așteptată să inverseze tendința de consolidare înregistrată în ultimii ani, potrivit FMI. Deficitele fiscale structurale ar urma să rămână ridicate, situându-se la valoarea de 2-3% din PIB în multe state din CESEE.

Conform ultimelor recomandări adresate de FMI statelor din regiune, se dorește să  se adopte măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante (NPL), în scopul redresării creditării și a creșterii investițiilor. Unele state, printre care Kosovo, Ungaria, România, și Slovenia, au obținut progrese importante în reducerea împrumuturilor neperformante iar altele, cum ar fi Albania și Serbia, au adopta planuri cuprinzătoare care încep să-și arate roadele.

De altfel, economia subterană s-a redus în toate statele CESEE din 2005. În special în Letonia, Lituania și România s-a înregistrat cel mai semnificativ declin al economiei „din umbră”, variind de la patru la șase puncte procentuale din PIB în perioada 2005-2015. Îmbunătățirea eficienței administrației fiscale și reducerea poverilor normative asupra firmelor din CESEE ar putea ajuta și mai mult la reducerea mărimii economiei din umbră, se arată în raportul FMI.

fmi-605x

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, estimările FMI arată că Bulgaria și România vor fi pe primele locuri în UE în ceea ce privește inflația medie anuală negativă, cu 1,6% și, respectiv, 1,5%. Pentru 2017 însă FMI estimează că prețurile de consum în România vor reveni în teritoriu pozitiv, înregistrând o creștere de 1,7%. De asemenea, prognoza FMI indică în cazul României un deficit de cont curent de minus 2% în 2016, și de minus 2,8% în 2017.

Sursa foto : http:// google.com

Sursa document:Estimare și raport FMI dedicat statelor din CESEE

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo