Criteriul National

FMI lansează avertismente României cu privire la creșterea „nejustificată” a salariilor și reducerea taxelor

FMI lansează avertismente României cu privire la creșterea „nejustificată” a salariilor și reducerea taxelor
noiembrie 02
11:26 2016

Organizația Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat România în ceea ce privește escaladarea riscului de a se deteriora deficitul bugetar în petioada viitoare.

berd-a-ridicat-prognoza-de-crestere-economica-a-romaniei-in-2012-la-12-mai-slaba-ca-estimarea-fmi-5723

Cauzele identificate cât mai ales contextul majorării cheltuielilor, în special al celor cu salariile, cumulat cu reducerile de taxe sunt motivele de îngrijorare ale acestor specialiști.

În continuare, perspectiva FMI își păstrează aceleași coordonate.Totodată estimările legate de creșterea economică din România în 2016 și 2017 se prognozează a fi la un  5%, respectiv 3,8%.

Considerat ca cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa, în ultimul raport dedicat statelor din Europa Centrală, de Est și Sud-Est (CESEE),România se bucură de aceste cifre dătătoare de speranță.
In pofida tuturor acestor parametrii, România este inclusă în grupul statelor în cazul cărora deficitele fiscale structurale ar urma să se deprecieze în următorii doi ani față de 2015.Conform prognozei estimative,țara noastră se adaugă oe o listă cu state precum Cehia, Ungaria, Polonia și Turcia.

Depreciea în aceste economii reflectă o combinație între derapajele fiscale și reducerile de taxe. De exemplu, în România, un pachet de reduceri de taxe cumulat cu majorarea cheltuielilor, inclusiv o majorare ad-hoc a salariilor, este așteptată să inverseze tendința de consolidare înregistrată în ultimii ani, potrivit FMI. Deficitele fiscale structurale ar urma să rămână ridicate, situându-se la valoarea de 2-3% din PIB în multe state din CESEE.

Conform ultimelor recomandări adresate de FMI statelor din regiune, se dorește să  se adopte măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante (NPL), în scopul redresării creditării și a creșterii investițiilor. Unele state, printre care Kosovo, Ungaria, România, și Slovenia, au obținut progrese importante în reducerea împrumuturilor neperformante iar altele, cum ar fi Albania și Serbia, au adopta planuri cuprinzătoare care încep să-și arate roadele.

De altfel, economia subterană s-a redus în toate statele CESEE din 2005. În special în Letonia, Lituania și România s-a înregistrat cel mai semnificativ declin al economiei „din umbră”, variind de la patru la șase puncte procentuale din PIB în perioada 2005-2015. Îmbunătățirea eficienței administrației fiscale și reducerea poverilor normative asupra firmelor din CESEE ar putea ajuta și mai mult la reducerea mărimii economiei din umbră, se arată în raportul FMI.

fmi-605x

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, estimările FMI arată că Bulgaria și România vor fi pe primele locuri în UE în ceea ce privește inflația medie anuală negativă, cu 1,6% și, respectiv, 1,5%. Pentru 2017 însă FMI estimează că prețurile de consum în România vor reveni în teritoriu pozitiv, înregistrând o creștere de 1,7%. De asemenea, prognoza FMI indică în cazul României un deficit de cont curent de minus 2% în 2016, și de minus 2,8% în 2017.

Sursa foto : http:// google.com

Sursa document:Estimare și raport FMI dedicat statelor din CESEE

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro