Criteriul National

FMI va reduce previziunea de creştere globală din cauza războiului din Ucraina

FMI va reduce previziunea de creştere globală din cauza războiului din Ucraina
martie 11
08:48 2022

Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi va reduce previziunile privind creşterea globală luna viitoare din cauza războiului din Ucraina, a anunţat joi directorul său, Kristalina Georgieva, avertizând că intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este „un eveniment improbabil”, notează AFP., citată de Agerpres.

Kristalina GeorgievaFoto: Eric BARADAT / AFP / Profimedia

FMI şi Banca Mondială îşi vor ţine reuniunile de primăvară prin videoconferinţă în săptămâna 18 aprilie.

„Pentru a rezuma, avem un impact tragic al războiului asupra Ucrainei. Avem o contracţie semnificativă în Rusia şi vedem impactul probabil asupra perspectivei noastre pentru economia globală”, a spus ea în timpul unei mese rotunde cu câţiva jurnalişti.

„Vom veni luna viitoare cu o revizuire în scădere a previziunilor noastre de creştere globală”, a adăugat ea.

În timp ce economia mondială nu şi-a revenit încă din pandemia de COVID-19, „o criză ca nicio alta”, acum trece printr-un „teren şi mai şocant”, a subliniat Kristalina Georgieva.

„Se întâmplă ce era de neconceput, avem un război în Europa”, a spus ea.

În ceea ce priveşte impactul asupra Rusiei, şefa FMI a subliniat că sancţiunile „fără precedent” impuse de ţările aliate duc la „o contracţie bruscă a economiei ruse şi o recesiune profundă”.

Ea a descris efectele în Rusia: de la deprecierea masivă a monedei, care conduce la creşterea inflaţiei, până la scăderea puterii de cumpărare şi a nivelului de trai al unei mari majorităţi a populaţiei ruse.

„Efectele asupra ţărilor vecine sunt, de asemenea, semnificative, în special pentru ţările care sunt mai strâns integrate cu economia ucraineană şi rusă”, a spus ea, citând ţările din Asia Centrală, Moldova, ţările baltice.

Intrarea Rusiei în incapacitate de plată „nu mai este un eveniment improbabil”, a continuat Kristalina Georgieva, menţionând în acelaşi timp că problema nu este disponibilitatea banilor, ci incapacitatea de a-i folosi, deoarece ţara a fost izolată de sistemul financiar mondial.

„Nu voi specula cu privire la ceea ce se poate întâmpla sau nu, ci doar să spun că nu mai vorbim despre un default din partea Rusiei ca un eveniment improbabil”, a spus ea.

Kristalina Georgieva a insistat asupra faptului că instituţia de la Washington nu are niciun program cu Moscova. Ea a subliniat că FMI este pregătit să ajute în continuare Ucraina. Miercuri, instituţia a aprobat un ajutor de 1,4 miliarde de dolari, reaminteşte AFP

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul