Criteriul National

Fonduri internaționale împrumutate României pentru combaterea abandonului școlar

Fonduri internaționale împrumutate României pentru combaterea abandonului școlar
aprilie 19
05:13 2015

Banca Mondială, prin reprezentantantul său, Laura Tuck (Vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală) a demarat ieri un proiect amplu menit să stopeze abandonul școlar în România. Astfel Banca Mondială a emnat un acord cu România prin intermediul Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ieri la Washington, cele două părți implicate au semnat cordul de împrumut pentru România în valoare de 200 milioare de euro, care să finanțeze Proiectul privind Învățământul Secundar din România (Romania Secondary Education Project – ROSE). Proiectul ROSE se dorește a fi un susținător de nădejde pentru studenții români care întâmpină dificultăți în a-și finaliza cursurile universitare. Beneficiarul direct al acetor bani este Ministerul Educației și Cercetării, care va trebui în următorii 7 ani să implementeze ceea ce s-a aprobat la Washington. Evenimentul de astăzi reprezintă o dovadă a performanței României și a dialogului excelent dintre Guvern și Banca Mondială, şi recunoaște importanța educației de calitate pentru toți românii. Ţara se confruntă cu o îmbătrânire a pupulației şi cu o scădere a forței de muncă. Forța de muncă bine calificată şi mai productivă este un element critic pentru a susține creșterea economică în viitor” a declarat Laura Tuck.

Un astfel de proiect are drept scop mai cu seamă, salvarea instituțiilor de învățământ universitar care, de ceva timp, duc lipsă acută de studenți. Penuria de cursanți din sistem, face ca multe dintre acestea, apărute precum ciupercile după ploaie să se confrunte cu grave probleme de finanțare. Într-o țară în care numărul ”șomerilor cu diplomă universitară” este crescut, apare întrebarea, dacă este pertinent și fiabil un astfel de proiect, prezentat cu atâta enfază. Totuși, ministrul Teodorovici se arată optimist, întrezărind resuscitarea sistemului. În România, sărăcia și excluziunea socială sunt încă la un nivel ridicat, iar Guvernul pune un accent deosebit pe educație, sănătate, servicii sociale și ocuparea forței de muncă. Acest proiect privind învățământul, implementat împreună cu Banca Mondială, ne oferă o parte din soluție, astfel încât toți cetățenii români și mai ales cei mai dezavantajați să-ți îmbunătățească nivelul de educație și pregătire și să contribuie la o economie cât mai competitivă”, susține Eugen Teodorovici.

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro