Criteriul National

Fonduri internaționale împrumutate României pentru combaterea abandonului școlar

Fonduri internaționale împrumutate României pentru combaterea abandonului școlar
aprilie 19
05:13 2015

Banca Mondială, prin reprezentantantul său, Laura Tuck (Vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală) a demarat ieri un proiect amplu menit să stopeze abandonul școlar în România. Astfel Banca Mondială a emnat un acord cu România prin intermediul Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ieri la Washington, cele două părți implicate au semnat cordul de împrumut pentru România în valoare de 200 milioare de euro, care să finanțeze Proiectul privind Învățământul Secundar din România (Romania Secondary Education Project – ROSE). Proiectul ROSE se dorește a fi un susținător de nădejde pentru studenții români care întâmpină dificultăți în a-și finaliza cursurile universitare. Beneficiarul direct al acetor bani este Ministerul Educației și Cercetării, care va trebui în următorii 7 ani să implementeze ceea ce s-a aprobat la Washington. Evenimentul de astăzi reprezintă o dovadă a performanței României și a dialogului excelent dintre Guvern și Banca Mondială, şi recunoaște importanța educației de calitate pentru toți românii. Ţara se confruntă cu o îmbătrânire a pupulației şi cu o scădere a forței de muncă. Forța de muncă bine calificată şi mai productivă este un element critic pentru a susține creșterea economică în viitor” a declarat Laura Tuck.

Un astfel de proiect are drept scop mai cu seamă, salvarea instituțiilor de învățământ universitar care, de ceva timp, duc lipsă acută de studenți. Penuria de cursanți din sistem, face ca multe dintre acestea, apărute precum ciupercile după ploaie să se confrunte cu grave probleme de finanțare. Într-o țară în care numărul ”șomerilor cu diplomă universitară” este crescut, apare întrebarea, dacă este pertinent și fiabil un astfel de proiect, prezentat cu atâta enfază. Totuși, ministrul Teodorovici se arată optimist, întrezărind resuscitarea sistemului. În România, sărăcia și excluziunea socială sunt încă la un nivel ridicat, iar Guvernul pune un accent deosebit pe educație, sănătate, servicii sociale și ocuparea forței de muncă. Acest proiect privind învățământul, implementat împreună cu Banca Mondială, ne oferă o parte din soluție, astfel încât toți cetățenii români și mai ales cei mai dezavantajați să-ți îmbunătățească nivelul de educație și pregătire și să contribuie la o economie cât mai competitivă”, susține Eugen Teodorovici.

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo