Criteriul National

Formaţia Voltaj s-a calificat în finala Eurovision VIDEO

Formaţia Voltaj s-a calificat în finala Eurovision VIDEO
mai 20
09:01 2015

Noul Voltaj al lui Călin Goia s-a calificat aseară în finala concursului muzical Eurovision Song Contest 2015, de la Viena, după o interpretare live de excepţie, care a făcut publicul din Wienner Stadthalle să reacţioneze zgomotos.

Concurenţii din România au fost avantajţi de intrarea în scenă cu puţine minute înainte de începerea televotingului: Voltaj a cântat penultima din cele 16 concurente.

Călin Goia şi noul Voltaj sunt, indiscutabil, o trupă cu o mare experienţă de scenă. Îi vedem cântând perfect, ca înregistrarea, fără să distoneze deloc, în noaptea dintre ani, la minus 15 grade, când, dacă încerci să impostezi sunetul, îţi îngheaţă corzile vocale şi scoţi abur pe nas şi pe gură.

Remarcăm şi tema generoasă a melodiei: reîntregirea familiilor ai căror copii rămân acasă, în România, în timp ce părinţi muncesc, ca să aibă ce să le dea de mâncare, în lumea largă.

Noul Voltaj este avantajat în această competiţie, aşa cum am explicat, de vasta experienţă de scenă. Nu e uşor să faci faţă şi să te auzi în Wienner Stadthalle, unde nu există nici un fel de control acustic, ci doar electronic şi am auzit aseară cel puţin un competitor, pe Daniel Kaimakosky, falsând îngrozitor, apoi pe alţi solişti cântând peste sau sub ton din cauza emoţiilor şi a lipsei de tehnică de cânt.

Ce înseamnă Voltaj în muzica românească

Este bine să ţinem cu ai noştri, mai ales că anul acesta se numesc Voltaj. Acesta este un nume de stirpe nobilă în muzica românească. Noul Voltaj face un soi de PowerElectroPop agreabil, muzică de mase.

Dar despre vechiul Voltaj, Voltajul originar, care făcea muzică de cult, am putea să vorbim mult, foarte mult. Trupă rock, apoi hard rock, apoi blues rock, iarăşi hard rock, marele Voltaj a încântat generaţii de iubitori de muzică, de pe vremea trupei lui Adi Ilie şi Gabi Nacu, ori Sanda Lăcătuşu, continuând cu Cristi „Trântoru” Ilie, Amedeo Bolohoi sau Dan Mateescu, apoi cu Berti Barbera sau Tavi Colen…

Trei minute şi jumătate

Dar acelea erau alte vremuri, când muzica reprezenta altceva şi când în România, în numele rezistenţei la comunism, se consuma şi rock amestecat cu muzică preclasică şi clasică.

Azi, rockul este, ca şi muzica pop, genul scurt. La peste trei minute şi jumătate, animatorul de la radio filează şi trece la piesa următoare. Trupele serioase nu au loc în playlist.

Membrii Spock’s Beard, de exemplu, trăiesc tot anul în diferite locuri pe mapamond. Creează împreună muzică, folosindu-se de tehnologie şi lansează albume, apoi pleacă-ntr-un turneu. Câţi au auzit de această trupă? Să ne înţelegem: cântă mai bine decât Andra sau Jay-Z.

Asta e situaţia, iar Eurovision a scăzut valoric foarte mult, astfel că o trupă ca Voltaj azi pare o lumină la Viena, dimpreună cu Il Volo, ce cântă OperaPop. Aici suntem azi. Să nu uităm. Şi să ne bucurăm de muzică.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo