Criteriul National

FOTO Frumosul ”palat venețian” din București, în pericol de prăbușire

FOTO Frumosul ”palat venețian” din București, în pericol de prăbușire
mai 15
10:04 2022

Frumosul ”palat venețian” de pe strada Temișana din București, construit în urmă cu peste 100 de ani, a fost lăsat în paragină și este în pericol de prăbușire. Ferestrele au fost distruse, cade tencuiala, pe fațadă sunt crăpături imense, iar în interior a crescut vegetație.

Palatul venetian 7Foto: Hotnews

Clădirea este proprietate privată, însă este clasată ca monument istoric și trebuie protejată. Cu toate acestea, până acum autoritățile nu au făcut mare lucru.

Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, proprietarii au fost amendați în 2021 cu 16.000 de lei pentru că nu au întreținut imobilul, însă insuficient pentru salvarea monumentului.

  • ”Imobilul din Str. Temișana nr. 2-4, sector 1 este proprietate privată, înscris pe lista Monumentelor Istorice a Municipiului București din anul 2015, la poziția 2111, cod LMI B-II-m-B-19768.
  • Având în vedere faptul că proprietarul acestuia nu a efectuat lucrări de conservare, consolidare-restaurare-reparații curente și de întreținere a imobilului în condițiile legii, a fost sancționat contravențional, în conformitate cu prevederile art. 36. lit.b, și h din Legea nr. 422/2001.
  • Poliţiştii locali au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.000 de lei”, se arată în răspuns.

La nivelul Primăriei Capitalei nu există în acest moment un proiect pentru exproprierea/cumpărarea acestui imobil.

Un caz tipic pentru București

Edmond Niculușcă, fondatorul asociației ARCEN, un ONG dedicat salvării patrimoniului construit din Capitală, spune că acesta este un caz tipic pentru București, fiind efectul neclarităților din legislație.

  • ”Cazul Palatului venețian din centrul Bucureștiului, din dreptul Grădinii Istorice Cazzavillan, e un caz tipic pentru București, din păcate.
  • Case emblematice, clădiri istorice, cel mai adesea clasate ca monumente de arhitectură, sunt azi într-o stare de degradare totală și de precolaps.
  • Este efectul unei administrații care zeci de ani a fost anesteziată de interese mercantile, în afara interesului public, și de lipsa clarității unei legislații care să protejeze patrimoniul construit.
  • Povestea acestui monument e identică cu povestea casei Miclescu din Soseaua Kiseleff, hanul Solacolu sau casei de negustori din dreptul străzii Mătăsari (deja dispărută)”, este de părere Edmond Niculușcă.

El spune că situația s-ar putea rezolav printr-un dialog între administrație, investitori și societatea civilă, dar și prin îmbunătățirea legii.

Azi, situația e atât de gravă, încât fara un dialog constructiv între administrație, investitori, antreprenori, experți și societate civilă vom contiuna sa pierdem tot mai mult din substanța istorică și identitara a acestui oraș. Și prin asta, mult potențial de creștere economică”, afirmă Edmond Niculușcă.

Clădirirea a fost construită la începutul secolului XX, între anii 1901 și 1911. Deși îi se mai spune casa ”Luigi Cazzavillan”, nu există date care să stabilească clar că acesta ar fi locuit aici, autorizația de construire fiind obținută în 1901, cu doar 2 ani înainte de moartea acestuia.

Lugi Cazzavillan, ziarist român de origine italiană, a fondat în 1884 ziarul Universul. În grădina istorică aflată vizavi de clădire se află o fântână decorată cu trei putti şi o coloană ce susţine bustul din bronz al lui Luigi Cazzavillan, realizat de sculptorul Filip Marin.

Datorită decorațiunilor fațadei, istoricul Andrei Pippidi a numit casa de pe strada Temișana nr. 2-4 „un palat venețian eșuat în București”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul