Criteriul National

FOTO – monument vandalizat si incinerat pentru un mititel şi o manea in centrul istoric

FOTO – monument vandalizat si incinerat pentru un mititel şi o manea in centrul istoric
februarie 14
18:03 2016
imag articol-
Primăria si Comunitatea tot mai rezistente la masacrul cultural
Duminica 14 feb 2016 in jurul orei 17, am mers in plimabre in zona istorică impreună cu prietenii Daniel Mihai si Octavian Renea, bucuroşi de recenta vizita a tânarului pianist constănţean, profesor de pian acum in Muenchen unde a şi studiat la conservator.
Am pornit la drum resemnaţi că vom intâlni iar ruinele zonei istorice dar supriza a fost una şi mai mare. Am coborât pe strada Nicolae Titulescu si in dreptul Palatului Navigaţiei am văzut doi tineri cum loveau si rupeau lemne din fatada monumentului. Am strigat la ei să se opreasca din vadalizare, unul s-a ascuns in monument, iar celălalt a intrat in localul de vis-a-vis (A S Vulturii Cazino Constanta) in faţa căruia era montat deja un barbeque metalic si pregătit pentru incinerarea monumentului.
Ne-am indepărtat puţin si am sunat la 112 pentru a evita un conflict cu respectivii. După aproximativ 20 de minute soseşte echipajul sectiei 3, poliţistul da mâna din maşina cu unul dintre reprezentanţii localului „incinirator” si pleacă – am strigat si am oprit masina de poliţie rugâdu-i sa coboare să declarăm cele văzute.
Cu chiu cu vai se indepărtează maşina de poliţie aproximativ 100 de metri pentru a intoarce maşina (zice politistul -probabil să le dea răgaz respectivilor să-şi strângă barbeque-ul si lemnele de pe stradă – domeniu public – dar nu s-a întâmplat aşa – au rămas şi lemenele si barbeque-ul pe stradă). Se intorc, le povestim toţi trei cele văzute, domnul cu vestă roşie din poze recunoaşte in prezenţa poliţistului ca el a luat lemnele – încercând sa-i disculpe probabil pe ceilalţi doi tineri – la scurt timp se răzgândeşte si îi spune politistului că le avea in beci. Îi demonstrez poliţistului ca erau lemne cu aceeasi lungime, esenţă si profil ca cele existente încă in faţada monumenului dar poliţistul nu consemnează nimic in agendă.
Am părăsit locul vandalizării in jurul orei 18, poliţistul sectiei 3 impreună cu un jandarm rămân la faţa locului pentru a identifica pe cei vinoaţi de vandalizare- dar fără să ne solicite să-i identificăm – lipsa gravă de profesionalism si dispreţ făţis faţă de fapta penală a celor implicaţi in vandalizarea monumentului. Mâine vom depune plângere in scris la sectia 3.
martori prof. dr. Daniel Mihai si prof. Octavian Renea, arh Andrei Chivu
IMG_1724
1986_Fostul_Sediu_CMM_1949
IMG_1729
IMG_1730
IMG_1731
IMG_1732
IMG_1733
IMG_1734
IMG_1735
IMG_1736

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo