Criteriul National

Franţa de după inundaţiile catastrofale din ultima perioadă

Franţa de după inundaţiile catastrofale din ultima perioadă
iunie 05
13:12 2016

 

Franţa si mai ales Parisul s-au confruntat cu cele mai grave inundaţii din ultimele decenii. Râul Sena a ajuns să se înalţe cu şase metri peste limita sa normală. În Franţa şi Germania, mii de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, iar cel puţin 11 persoane au murit în urma inundaţiilor.

Sena

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că situatia din prezent este „o provocare globală”, considerând de asemenea că acestea reprezintă „un fenomen climatic extrem de grav”. După declararea stării de dezastru natural în mai multe zone ale ţării, următoarea măsură a fost aceea care a dus la deblocarea fondurilor de urgenţă.

În Paris au fost montate bariere de urgenţă de-a lungul Senei. Muzeele Luvrul şi Orsay au fost inchise, astfel încât opere de o valoare inestimabilă au fost imediat mutate în locuri sigure, pentru a nu fi afectate de apa.

Inundațiile provocate de ploile torențiale s-au soldat cu patru morți într-o săptămână în regiunea pariziană și centrul țării, cauzând în același pagube estimate la 600 milioane euro, conform  agenţiei Agerpres.

Capitala Franței a scăpat de cel mai negru scenariu după ce Sena a crescut la cel mai înalt nivel din anul 1982, dar și-a început descreșterea sâmbătă fără pagube serioase.

paris

Totuși pompele au fost puse în funcțiune și serviciile de intervenție procedau la curățenie, în timp ce 35 de mașini de depanare se aflau la lucru pentru a degaja 300 de mașini rămase blocate pe o autostradă din centrul țării.

Revărsarea Senei în regiunea Normandia este controlată

 Autoritățile se temeau de conjugarea fenomenului de inundații din regiunea pariziană și coeficienții de maree înaltă , dar revărsările au fost limitate în prezent în bucla dintre Elbeuf și Rouen . Niciun fel de daune majore n-au fost raportate duminică. Drumurile lângă râu au fost închise traficului , dar numai câteva grădini au fost inundate. În aval de Sena , în departamentele Eure și Seine – Maritime , care au fost plasate în stare de cod roșu sâmbătă ,duminică dimineața acesta s-a transformat în cod portocaliu , a anunțat prefectura Seine – Maritime , care, totuși, solicită totuși ” precauție ” la următorul vârf de maree , care va avea loc duminică după-amiază .

 Prognoza meteo menține alerta portocalie de inundații în șaptesprezece departamente . Pentru următoarele 24 de ore , nivelul de inundații continuă să crească în aval de Sena spre Normandia , și în aval de Loire , la Pays de la Loire . Stagnează sau regresează lent pe alte departamente . Din cauza mareelor ​​puternice coeficienți ( 103) și noi furtuni așteptate astăzi , situația este sub supraveghere la gura Senei  de la Le Havre si la gura fluviului Loire între Nantes și Saint – Nazaire în această zi de duminică cât şi la începutul săptămânii viitoare . Cu toate acestea , în următoarele câteva zile , ploaia nu va mai afecteze în mod semnificativ ca şi până acum sunt de părere specialiştii francezi citaţi de Le Monde.

hollande-inundatii-franta

În același timp, guvernul socialist al primului ministru Manuel Valls a încercat să convingă sâmbătă federațiile aflate în grevă să reia lucrul pentru a nu perturba transporturile între cele zece orașe ale turneului final și să dea dovadă de responsabilitate în ajunul Euro 2016.

Dar apelurile sale au rămas, se pare, în van, doar jumătate dintre trenurile de linie circulând duminică. Și, mai mult de atât, piloții companiei naționale Air France prevăd o grevă în perioada 11-14 iunie pentru a reclama salarii mai mari.

Franța a rămas în stare de urgență după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Ample efective au desfășurat importante mijloace pentru a evita o repetiție a acelei drame. Peste 90.000 de polițiști, jandarmi și agenți de securitate au fost deja mobilizați pentru a proteja stadioanele și fan-zonele, unde vor fi așteptați circa 7 milioane de amatori de fotbal.

inundatii-franta-antena3.ro_

De la începutul săptămânii , inundațiile foarte mari, în special în Loiret cât și inundațiile excepționale ale Senei și ale unor afluenți precum Loing Yonne au perturba grav viețile a mii de locuitori din Île -de France, Burgundia și centrul Parisului

  În această duminică , cantitatea de ape se va deplasa dinspre Paris , urmând ca valul va ajunge treptat pe partea din aval a Senei și Normandiei.

 

 

Sursa foto www.rfi.ro,www.secundatv.ro

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro