Criteriul National

Franța: Fiindcă nu se poate sinucide asistat, un bărbat grav bolnav a decis că se va lăsa să moară ”în direct pe Facebook” / Răspunsul lui Macron – International

Franța: Fiindcă nu se poate sinucide asistat, un bărbat grav bolnav a decis că se va lăsa să moară ”în direct pe Facebook” / Răspunsul lui Macron – International
septembrie 05
03:14 2020
Fiindcă nu i s-a aprobat sinuciderea asistată, Alain Cocq, care suferă grav de o boală incurabilă, vrea să se lase să moară în direct pe Facebook pentru a denunța „agonia” la care este constrâns la sfârșitul vieții de legea franceză, potrivit AFP.

„Pentru că nu sunt deasupra legii, nu sunt în măsură să accept cererea dvs.”, i-a răspuns președintele Emmanuel Macron la scrisoare.

„Dorința dvs. este să solicitați asistență activă la sinucidere care nu este permisă în prezent în țara noastră”, a spus Macron.

Legea Claeys-Léonetti privind sfârșitul vieții, adoptată de Parlament în 2016, autorizează sedarea profundă a pacientului aflat in stare terminală până la decesul acestuia. legea se aplică însă numai pentru persoanele a căror moarte este considerată de medici ca fiind iminentă.

Dar Cocq, chiar dacă spune că este „în faza finală timp de 34 de ani” din cauza unei boli degenerative foarte dureroase, nu poate dovedi că sfârșitul vieții sale se apropie pe termen scurt.

El suferă de o boală extrem de rară, pereții arterelor sale lipindu-se împreună, provocând ischemie (oprirea sau circulația insuficientă a sângelui într-un țesut sau organ).

Activist pentru cauza „moarte n demnitate”, acesta a făcut mai multe turnee în Europa într-un scaun cu rotile pentru a-și pleda cazul, și obținuse o conferință telefonică pe 25 august cu un consilier al Guvernului, pentru a face apel la ajutorul președintelui.

După acest refuz, Cocq a luat decizia de a se lăsa să moară prin încetarea oricărei diete, hidratare și tratament, cu excepția analgezicelor, începând de vineri, la miezul nopții, a declarat asociația care-l reprezintă pe Cocq.

„Am decis să spun stop”, a declarat pentru AFP Alain Cocq, de 57 de ani, aflat imobilizat permanent la pat.

„Încetul cu încetul, toate organele vitale vor fi afectate. Dacă este să privesc tavanul ca un tâmpit care așteaptă să se întâmple, atunci spun nu”, a declarat el.

Pentru a „arăta francezilor care este agonia cerută de legea Leonetti”, Alain Cocq își va transmite sfârșitul vieții, despre care estimează că va dura „patru-cinci zile”, începând de sâmbătă dimineață, „în direct pe pagina sa de Facebook „.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul