Criteriul National

Franţa: Grevă la Ministerul de Externe

Franţa: Grevă la Ministerul de Externe
mai 20
07:05 2022

Mai multe sindicate au făcut apel la grevă pe 2 iunie la Ministerul francez de Externe, un eveniment extrem de rar în diplomaţia franceză, pentru a-şi exprima „disconfortul” în faţa unei „avalanşe de reforme” care pune capăt corpului diplomatic francez, transmit AFP și Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Aceasta este a doua grevă din istoria ministerului, prima având loc în 2003 pentru chestiuni legate de indemnizaţii, după cum a indicat Olivier da Silva, şeful sindicatului CFTC, o dovadă, potrivit acestuia,”a unui disconfort real într-o instituţie care însă nu are o tradiţie a răzvrătirii”.

„Quai d’Orsay dispare treptat”, sunt îngrijorate cele şase sindicate precum şi un colectiv de 400 de tineri diplomaţi, denunţând în special reforma care pune capăt diplomaţilor de carieră, reduce activităţile consulare şi desfiinţează posturi; o reducere cu 50% a personalului la toate categoriile în mai puţin de 30 de ani.

„Aceste măsuri ce demontează instrumentul nostru diplomatic sunt o prostie într-un moment în care războiul tocmai a revenit în Europa”, scriu ei.

Cea mai controversată reformă se referă la eliminarea treptată, până în 2023, a miniştrilor plenipotenţiari şi a consilierilor pentru afaceri externe.

Diplomaţii vizaţi – aproximativ 700 de persoane – sunt chemaţi să se alăture unui nou corp de „administratori de stat”.

Într-un comunicat de presă, Quai d’Orsay a lăudat „dialogul social de calitate” stabilit cu „toate sindicatele”, subiectele fiind abordate „în spirit constructiv de ambele părţi”.

Reforma înaltei funcţii publice dorite de preşedintele Emmanuel Macron prevede ca înalţii funcţionari publici să nu mai fie ataşaţi unei anumite administraţii. Ei vor trebui să facă schimbări în mod regulat pe parcursul carierei.

„Nu suntem interschimbabili! Am cel mai mare respect pentru colegii mei din alte administraţii, dar nu ştiu să le fac treaba şi ei nu ştiu să o facă pe a mea. Diplomaţii au o imagine proastă a unor regi leneşi care fură bani publici, când, în realitate, sunt funcţionari publici foarte ataşaţi de administraţia republicană. Şi există deja o mare diversitate a parcursului (profesional) la Quai d’Orsay”, pledează Olivier da Silva.

Franţa are a treia cea mai mare reţea diplomatică din lume, după Statele Unite şi China. Aproximativ 14.000 de angajaţi (permanenţi, contractuali, recrutaţi local etc.) sunt angajaţi de ministerul francez al afacerilor externe, potrivit cifrelor oficiale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul