Criteriul National

Franța, în toiul unei furtuni politico-literare: ”Urăsc bărbații. Toate ar trebui să avem dreptul ăsta” – Esential

Franța, în toiul unei furtuni politico-literare: ”Urăsc bărbații. Toate ar trebui să avem dreptul ăsta” – Esential
septembrie 16
15:06 2020
”Urăsc bărbații”. Așa sună titlul ultimei cărți care a făcut valuri în lumea literară franceză, după ce o tânără aspirantă la poziția de scriitor consacrat, cu un roman care zace în sertare, a publicat o carte ce a atras atenția oficialilor guvernamentali care au amenințat cu acțiuni în instanță pentru interzicerea manuscrisului, pe motiv că este un elogiu adus misandriei. Dar cum ar fi să îl interzici pe Michel Houellebecq, care poate fi lesene suspectat de misoginism?

Lumea literară franceză este cuprinsă de o nouă controversă după ce Pauline Harmange a publicat o carte care a pornit de la o postare pe blogul personal. La început, Harmange s-a gândit că micul ei tratat despre misandire se va vinde cel mult în câteva sute de exemplare, prietenii și cititorii blogului urmând a fi principalii clienți.

În schimb, s-a trezit cu o vânzare de 2.500 de exemplare, cartea fiind reeditată deja, și asta grație amenințărilor unui oficial, notează The Guardian care a stat de vorbă cu autoarea în vârstă de doar 25 de ani, aflată în Lille, orașul în care trăiește împreună cu soțul ei, Mathieu, și pisica Eleven (Unsprezece).

Tânăra este surprinsă de furtuna politică și literară pe care a stârnit-o. ”Nu mă așteptam la asta. Este pentru prima oară când mi se publică o carte. Am scris un roman dar nu a văzut niciodată lumina tiparului”.

Eseul asupra misandriei, lung de 96 de pagini, începe cu un citat din cartea Clopotul de sticlă ( ”The Bell Jar”) semnat de Sylvia Plath: “Necazul era că detestam ideea de a-i servi pe bărbați în orice fel”. Autoarea explorează dacă femeile au sau nu motive serioase să-i urască pe bărbați. “Sunt căsătorită cu un bărbat, care este minunat și chiar îmi susține scriitura. Dar, în general, nu prea am încredere în bărbații pe care nu-i cunosc”, a mai comentat autoarea.

“Pur și simplu nu am încredere în ei, și asta nu se bazează atât pe experiența personală, cât pe experiența de ani de zile într-o organizație feministă care ajută victimele violului și agresiunilor sexuale. Pot spune, bazându-mă pe fapte, că majoritatea agresorilor sunt bărbați. (…) Dacă, heterosexuale fiind, suntem încurajate să ne placă bărbații, la fel de bine ar trebui să avem și dreptul de a-i detesa. Îmi dau seama că asta sună agresiv, dar cred cu tărie că ar trebui să ni se permită să nu ne placă bărbații în general, exceptând doar anumiți bărbați”.

Cartea ar fi trecut neobservată dacă un consilier al ministrului pentru egalitatea de gen, Ralph Zurmély, nu ar fi amenințat cu acțiuni în justiție. “Această carte este, evident, o odă adusă misandriei. (…) Aș vrea să vă reamintesc că incitarea la ură pe criterii de sex reprezintă o infracțiune. De aceea vă rog să retrageți acest titlul pentru a evita ancheta penală”, a transmis oficialul guvernamental.

Renumita revistă NouvelObs a criticat zelul oficialului, afirmând că nimeni nu s-a gândit să-l cenzureze pe Baudelaire atunci când scria despre George Sand: “Este proastă (…) Simplul fapt că s-au găsit câțiva bărbați care s-au îndrăgostit de această latrină este o dovadă a josniciei bărbaților din acest secol”. “Și de ce nu l-am interzice pe Michel Houellebecq pentru misoginismul său dacă tot vorbim despre asta?”, mai comenta NouvelObs.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul