Criteriul National

Franța: Musulmanii se tem de „stigmatizare” după atacul de la Nisa: teroriștii nu sunt musulmani, sunt nebuni – International

Franța: Musulmanii se tem de „stigmatizare” după atacul de la Nisa: teroriștii nu sunt musulmani, sunt nebuni – International
octombrie 30
20:58 2020
În urma atacului de la Nisa din sudul Franței credincioșii Musulmanii mărturisesc AFP despre „tristețea” lor, furia” resimțită față de „pierduții” care comit atacuri în numele Islamului, frica de o nouă „stigmatizare”, dar vor să creadă în continuare în „toleranță”.

Souleymane o repetă de trei ori, clătinând din cap: „este inacceptabil”. Acest profesor de sport din suburbiile pariziene povestește despre „sentimentul său de tristețe”, în fața marii moschei din Paris, unde a venit pentru ultima rugăciune colectivă în această vineri înainte de carantină.

„Există oameni pierduți, nu arată ca Islamul”, a spus el, referindu-se la tunisianul de 21 de ani care a ucis joi trei persoane cu un cuțit într-o biserică din Nisa.

„Nu avem dreptul să ucidem”. „În afară de asta, într-un lăcaș de cult? Este interzis!”, Exclamă el.

„Cei care creează această discordie nu sunt dintre noi”, spune Aboubackar Saccoh, părăsind moscheea.

În timpul predicii, „imamul ne-a cerut să rămânem credincioși nouă înșine”, să susținem „toleranța”, „valorile Franței”, „să trăim în demnitate, respect pentru ceilalți și coeziune socială”.

La câțiva metri distanță trec patru ofițeri călare. Cartierul este înconjurat în mai multe locuri de poliție, în timp ce executivul a anunțat joi consolidarea securității lăcașurilor de cult.

„Există întotdeauna stigmatizări, amalgame”, regretă Zohir Boudiba, profesor de arabă, „trist pentru tot ce se întâmplă în numele Islamului”. El insistă: „Musulmanii nu sunt teroriști și teroriștii nu sunt musulmani”.

Farid Kachour, secretar general al asociației moscheii din Montfermeil (la est de Paris) simte doar „furie” față de gestul omorului.

Țapi ispășitori

„În calitate de cetățeni francezi, ne-am săturat să fim atacați în fiecare zi și că securitatea noastră este compromisă de câțiva indivizi”. „Musulmanii sunt considerați responsabili pentru acte izolate” comise de teroriști, „oameni izolați, care nu ne frecventează lăcașurile de cult”.

Se smte și stigmatul. „Putem simți privirile în viața de zi cu zi, există agresivitate”, descrie el. „De îndată ce apare o problemă, spunem că sunt la mijloc musulmani”. Suntem „țapi ispășitori”, regretă Farid Kachour.

Aboubacar Diakité, în vârstă de 30 de ani, profesor de sport din Blanc-Mesnil, în suburbia Parisului, avertizează, la rândul său, împotriva interdicțiilor făcute musulmanilor. „Ni se cere să justificăm atacurile, în timp ce pentru mine nu sunt musulmani, sunt nebuni”.

Ce sa fac? Safia Tidjani, 26 de ani, care lucrează într-un spital din Nisa în calitate de inginer se simte „neajutorată”. În primul rând, „să nu disperăm și să rămânem uniți”, pledează ea.

„Ar trebui să ne așezăm și să ne gândim la o strategie comună și durabilă”, a spus Amine Tidjani, 32 de ani, analist de date la Paris. Pentru ea, „lupta comună” trebuie să fie cea purtată „împotriva teroriștilor”. „Ura față de celălalt va face doar lucruri rele“, avertizează ea.

„De fiecare dată, condamnăm, dar trebuie să acționăm”, pledează Larbi Khaled, unul dintre imamii moscheii din Paris. „Să fim mână în mână, musulmani, non-musulmani, autorități”.

Între timp, tristețea provocată de atac părea să pună în plan secund consecințele carantinei.

La apelul oficialilor de carantină, unele moschei s-au închis, iar în cele care rămân deschise, cum ar fi Marea Moschee din Paris, predicile de vineri sunt suspendate începând cu săptămâna viitoare și pe durata închiderii, programată până cel puțin pe 1 decembrie.

„Eu, credința mea, sufletul meu, duhul meu, le găsesc când vin să-mi rostesc rugăciunea”, suspină Zohir Boudiba. „Când vezi că moscheile se închid, chiar doare”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul