Criteriul National

Fresce bizantine au fost descoperite în Turcia

Fresce bizantine au fost descoperite în Turcia
mai 31
12:12 2016

Mai multe tipuri picturi murale au fost descoperite în timpul săpăturilor într-o biserică subterană. în Nevsehir , Capadocia regiune din Turcia.

freesce

A fost nevoie de luni de muncă pentru a șterge tot pământul în biserica subterană descoperită încă din luna februarie 2016 din Nevșehir, Capadocia și aducerea la lumină a peste o duzină de fresce datând din perioada bizantină. Cu prilejul unui interviu a cotidianului naționale turc Hürriyet , arheologul Semih Istanbulluoglu care conduce săpăturile a arătat că cercetările au fost foarte delicate. „Clădirea a fost complet îngropată. Noi am început activitatea de compensare în această iarnă, dar din cauza vremii nefavorabile, am fost forțați să ne oprim. Nu a fost posibil , dar de la începutul lunii mai am fost capabili să ne reluăm săpăturile „.

În cadrul renovării castelului Nevsehir, mai mulți muncitori au descoperit în februarie 2016  structura mare de piatră, ascunse sub picioarele lor. Municipalitatea din Nevșehir a decis să suspende șantierul de construcție și de a începe să sape pentru a scoate la iveală biserica.

” Unele fresce au fost avariate . Echipa a trebuit să sape foarte atent în pământ pentru a găsi bucățile de părțile lipsă și , prin urmare, să reconstruiască picturile originale . Un total de douăsprezece fresce au fost recuperate „, a adăugat domnia sa .

1

Picturile murale reprezintă scene biblice reprezentative , cum ar fi Înălțarea lui Iisus, Judecata de Apoi, înmulțirea pâinilor și a peștilor , dar, de asemenea, unele portrete ale sfinților, ale apostolilor și profeților .

Primarul Hasan Ünver spune că frescele sunt unice : ” Noi știm că aceste picturi nu au fost observate într- o altă biserică datând din acelke vremuri”.Regiunea Cappadocia este de o importanță majoră în istoria artei bizantine deoarece peste 3.000 de capele au fost descoperite , iar sit-ul este înregistrat în patrimoniul mondial UNESCO din 1985.

Sursa foto : www.hurriyetkurumsal.com 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo