Criteriul National

FSB, serviciul de informații al Rusiei, ar putea monitoriza producția de cetacee

FSB, serviciul de informații al Rusiei, ar putea monitoriza producția de cetacee
mai 09
11:04 2022

Autoritățile ruse analizează posibilitatea ca Serviciul Federal de Securitate, agenția de informații a Rusiei, să supravegheze producția de cetacee, o categorie de mamifere acvatice ce include delfinii și balenele, relatează TASS.

DelfinFoto: Flickr

Informația a fost dezvăluită în premieră de Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, acesta notând că „ministerului Agriculturii, ministerului Resurselor Naturale și altor departamente le-a fost încredințată sarcina de a rezolva problema”.

Jurnaliștii de la Izvestia citează procesul verbal al unei întâlniri dintre șefii mai multor autorități ruse la care a participat și vicepremierul Victoria Abramcenko.

Autoritățile ruse vor ca FSB-ul să se ocupe de supravegherea producției de cetacee

În cadrul întâlnirii în cauză ministerul Resurselor Naturale și-a exprimat opinia că FSB-ul ar putea cel mai eficient în oprirea producției ilegale de cetacee și controlarea comerțul ilegal, cerând de asemenea ca amenzile și pedepsele cu închisoare pentru braconaj să fie majorate.

Agenția Federală pentru Pescuit a precizat însă că nu este de acord cu interzicerea pescuitului deoarece „ținerea animalelor în captivitate are ca scop, printre altele, conservarea și refacerea populațiilor lor naturale”.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice producția industrială și pe coastă de cetacee. Documentul prevede regimuri mai stricte pentru a limita sau reglementa capturarea mamiferelor marine în zona economică exclusivă a Federației Ruse.

Rusia a adus delfini „militari” la baza navală din Sevastopol

Informația privind eventuala controlare a producției de cetacee de către FSB vine după ce la sfârșitul lunii aprilie Institutului Naval al Statelor Unite a scris într-o evaluare că Rusia a adus la baza navală din Sevastopol delfini antrenați să depisteze atacurile subacvatice.

Institutului Naval american a analizat imagini din satelit de la baza navală rusă din portul Sevastopol, observând că două țarcuri pentru delfini au fost mutate în orașul-port de la Marea Neagră, ocupat în timpul anexării ilegale a Crimeei din 2014, la începutul invaziei rusești declanșate în luna februarie.

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în punctul sudic al Crimeei, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Potrivit analizei Institutului Naval al SUA, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși s-ar afla în afara razei rachetelor, sunt vulnerabile la atacurile submarine.

Urmărește ultimele evoluții din a 75-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul