Criteriul National

FT: Exerciţiile balistice chineze amplifică tensiunile cu Statele Unite – International

FT: Exerciţiile balistice chineze amplifică tensiunile cu Statele Unite – International
august 27
21:21 2020

Tensiunile dintre Washington şi Beijing s-au amplificat, în contextul în care China a testat rachete care pot lovi nave ori baze militare americane din zona Mării Chinei de Sud, informează cotidianul Financial Times.

Armata Chinei a lansat miercuri, în cadrul unui exerciţiu, „patru rachete cu raze medie de acţiune, în zona cuprinsă între Hainan şi Insulele Paracel”, a declarat joi un oficial militar american, citează Mediafax.

Un alt oficial SUA a declarat că în cadrul testelor a fost utilizată o rachetă de tip Dongfeng-21D, care poate lovi portavioane americane, şi rachete Dongfeng-26B (Guam Express), ce reprezintă riscuri pentru baze militare americane.

Exerciţiile balistice au avut loc în contextul în care Administraţia de la Beijing a denunţat prezenţa unui avion american de recunoaştere U2 într-o zonă de interdicţie aeriană din nordul Chinei unde se derula un alt exerciţiu militar chinez. „A fost un act pur de provocare”, a anunţat Ministerul de Externe de la Beijing. În total, săptămâna aceasta, China va efectua cinci exerciţii militare.

Potrivit analiştilor, acţiunile militare chineze şi americane sporesc riscul unui conflict neintenţionat. „Testele cu rachete sunt un semnal puternic. Este o modalitate de a le semnala americanilor să nu forţeze nota”, afirmă Zhu Feng, expert al Universităţii Nanjing.

Forţele Aeriene americane din zona Pacificului au confirmat zborul avionului U2, precizând însă că au fost respectate toate reglementările internaţionale.

„Niciuna dintre părţi nu vrea conflict. Utilizează capabilităţile militare pentru a exprima poziţii clare asupra altor aspecte ale relaţiilor bilaterale”, explică analistul Ni Lexiong.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul