Criteriul National

FT: Promisiunea şi limitele lui Joe Biden / Aliaţii SUA trebuie să fie prudenţi, dar mulţumiţi – International

FT: Promisiunea şi limitele lui Joe Biden / Aliaţii SUA trebuie să fie prudenţi, dar mulţumiţi – International
noiembrie 06
04:32 2020
O victorie a lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, ar evita eventualul dezastru al celui de-al doilea mandat al preşedintelui Donald Trump, dar prietenii Statelor Unite ar trebui să fie prudenţi în privinţa aşteptărilor din partea noului lider de la Casa Albă, comentează Financial Times.

„Decenţa a dat la o parte demagogia. Mai sunt voturi de numărat şi litigii de judecat, astfel că există limite. Dar parcursul de după scrutin arată că Joseph Biden este pe primul loc. Dacă se va confirma, înlăturarea de la putere a lui Donald Trump va fi un eveniment foarte imporant. Statele Unite vor avea din nou un preşedinte care apreciază legile şi libertăţile naţiunii”, comentează editorialistul Philip Stephens într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Promisiunea şi limitele lui Joe Biden / O victorie a politicianului democrat ar evita dezastrul celui de-al doilea mandat al lui Trump”.

„Este uşor să limităm prin calificative o preşedinţie a lui Biden. Polarizarea politică a lipsit Statele Unite de centrul politic. Izolaţionismul nativ al mandatului lui Donald Trump este improbabil să dispară în contextul enormelor provocări economice şi al profundelor clivaje sociale şi culturale. Un Partid Republican înclinat spre populism ar putea menţine această abordare în Senat. Uneori, ceea ce contează este ce nu se întâmplă. O înfrângere a lui Donald Trump ar fi elocventă pentru dezastrul evitat şi pentru politicile promise de Joe Biden. Un al doilea mandat al lui Trump ar fi un mandat de ratificare a corupţiei, a minciunilor şi a unilateralismului beligerant specifice primului mandat – o lovitură dezastruoasă dată clubului democraţiilor liberale denumite Occident. Donald Trump a legitimat dictatorii şi autocraţii. Admiraţie puerilă pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, a evidenţiat sfidarea ordinii mondiale bazată pe principiile statului de drept. Foarte puţin din această arhitectură internaţională ar supravieţui încă patru ani”, subliniază editorialistul.

Însă „prietenii Americii ar trebui să fie prudenţi în aşteptările pe care le au din partea mandatului lui Biden. Alegătorii americani nu s-au înghesuit la urne pentru a avea un preşedinte care să consume mai multe vieţi omeneşti şi resurse pentru ca Statele Unite să redevină jandarmul lumii. Toată lumea vrea ca Statele Unite să retragă trupele din Orientul Mijlociu. (…) Consilierii de politică externă ai lui Biden afirmă că planurile acestuia implică focalizarea pe politici interne în proporţie de patru-cincimi. Este uşor să înţelegem de ce. Va moşteni o economie devastată de pandemie, un şomaj în creştere, puternice inegalităţi ale veniturilor şi un deficit fiscal care suportă costurile reducerilor de impozite decise de Trump pentru bogaţi. Infrastructura SUA necesită modernizare, iar clasele de mijloc vor un preşedinte care să respecte promisiunea de a le apăra interesele economice”, explică editorialistul Philip Stephens.

„Însă aliaţii nu trebuie să fie nemulţumiţi. Încrederea publică în agenda internă a noului preşedinte va fi premisa pentru reasumarea angajamentelor internaţionale. Joe Biden înţelege valoarea alianţelor. A promis revenirea SUA în Acordul climatic Paris şi în Acordul atomic cu Iranul. Nu trebuie să aştepte nimeni reconstruirea imediată a vechii ordini. Însă ceea ce este clar este revenirea SUA în rolurile de superputere selectă, coordonator şi lider. Recâştigarea încrederii în democraţia liberală va necesita eforturi mai vizibile din partea altor democraţii ale lumii”, subliniază autorul.

„În acest context, liderii europeni trebuie să ridice miza mult mai mult decât prin majorarea contribuţiilor pentru propria apărare. Ar trebui să se întrebe ce pot face pentru a-l ajuta pe Biden să restabilească încrederea SUA în internaţionalism. Un acord comercial pentru eliminarea taxelor vamale şi cotelor impuse companiilor şi pentru liberalizarea schimburilor în agricultură ar fi un bun început. Un acord transatlantic de cooperare în fixarea standardelor pentru tehnologiile avansate ar fi un al pas bun. Preşedinţia SUA condusă de Biden ar urma să schimbe traiectoria politicilor americane. Ar promite şansa de remediere a bazelor Occidentului. Dar responsabilitatea de a transpune oportunităţile în realitate merge dincolo de frontierele SUA”, concluzionează editorialistul FT.

(sursa: Mediafax)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul