Criteriul National

FT: UE avertizează Londra că va avea mai mult de așteptat până să obțină accesul pe piață după Brexit – International

FT: UE avertizează Londra că va avea mai mult de așteptat până să obțină accesul pe piață după Brexit – International
august 18
00:59 2020
Șeful serviciilor financiare din UE i-a avertizat pe mai marii din City of London (centrul financiar al Regatului Unit) că s-ar putea să aibă mai mult de așteptat după sfârșitul anului până să afle dacă vor fi obținut dreptul de acces pe piața organizației, lăsându-i astfel pe directorii băncilor și pe administratorii activelor din Regatul Unit să se lupte cu un întreg ‘ghiveci’ de reglementări autohtone, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Valdis Dombrovskis, vice-președintele executiv al Comisiei Europene. a declarat că, în următoarele luni, Bruxelles-ul nu va putea să-și dea seama dacă Marea Britanie se califică pentru unele drepturi de acces la nivel paneuropean, cunoscute sub numele de ‘prevederi de echivalare‘, din cauză că propriile reglementări ale organizației sunt în schimbare.

Această poziție scoate în evidență complicațiile și nesiguranța cu care se va confrunta importantul sector al serviciilor financiare din Marea Britanie după expirarea perioadei de tranziție la sfârșitul acestui an. Atunci când se va întâmpla, ‘pașaportul serviciilor financiare‘ – respectiv dreptul companiilor de a profita de beneficiile pieței unice – va dispărea.

Spre deosebire de alte sectoare economice, cele financiare au fost în general lăsate în afara negocierilor dintre UE și Regatul Unit pe tema viitoarelor relații – negocieri care încep marți – din cauză că Bruxelles-ul preferă în schimb un sistem de echivalare unilateral pentru a determina care va fi accesul altor țări.

Aproximativ 40 de prevederi de echivalare sunt răspândite prin diverse reguli financiare ale UE, acoperind toate aspectele, de la folosirea platformelor comerciale care nu aparțin UE și până la cele care fac ca imobilele să nu mai depindă de ratele de credit. Aceste reglementări oferă accesul la piață bazându-se pe ipoteza că reglementările financiare ale altor țări sunt la fel de drastice precum cele aplicate în UE.

Dar Dombrovskis spune că o recentă schimbare a reglementărilor UE pentru firmele de investiții e încă in lucru și că, în consecință, Bruxelles-ul nu poate să facă o evaluare rapidă a eligibilității Regatului Unit pentru drepturi de acces în zona respectivă.

“În unele sectoare, nu vom putea să adoptăm decizii de echivalare… în această zonă, nu toți parametrii UE au fost stabiliți“, a spus Dombrovskis. “Regulile de implementare încă nu au fost stabilite“, a subliniat el. Dombrovskis a mai spus că lipsa acestor echivalente nu înseamnă că firmele din Regatul Unit vor fi lăsate în afara UE, ci înseamnă că forurile de resort din Marea Britanie vor trebui să ajungă la o înțelegere cu omologii lor pa baza unui acord ca de la țară la țară.

“Firmele de investiții din Regatul Unit pot beneficia de un asemenea acces printr-un regim național”, a adăugat el.

Dar cei care lucrează în City of London avertizează că, pentru firmele de investiții, abordarea ca de la țară la țară va fi chiar mai dificilă decât cea de nivel paneuropean.
Julia Smithers Excell, partener la firma de avocatură White&Case din Londra, spune că, pentru firmele de investiții, absența unei decizii de echivalare va însemna pentru sectorul respectiv și mai multe complicații. “Din nefericire, aceste regimuri de ordin național variază în mod considerabil de la un stat membru al UE la altul“, a spus ea.

Acest derapaj necesită și mai multe eforturi pe tema echivalenței dintre UE și Regatul Unit, eforturi care sunt deja rămase în urmă – cele două părți au ratat termenul-limită de pe 30 iunie pentru finalizarea examinării echivalenței fiecăreia dintre cele două sisteme de reglementare.

Dar Dombrovskis spune că, în general, s-au înregistrat progrese în privința echivalărilor făcute de Regatul Unit, iar acum Marea Britanie a răspuns chestionarelor trimise de comisie, în care se cereau detalii legate de planurile de reglementare ale țării.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul