Criteriul National

FULMINANT! Murray Perahia – un venerabil pianist ce respectă eticheta şi cultura clasică!

septembrie 05
21:31 2015

În cadrul Recitalurilor şi concertelor camerale, unul  dintre cele mai apreciate şi totdată mai căutate de către publicul meloman în materie de concerte a reprezentat prestaşia de excepţie a acestui titan al claviaturii Murray Perahia. Distinsul oaspete a încântat publicul avid de cultură cu un program de muzică germană în totalitate, de la J. Haydn spre J. Brahms, neuitându l pe L. van Beethoven.

Find la a treia prezenţă în Bucureşti şi traversând în ani 1990 p grea încercare pe plan medical de care s a vindecat ” prin muzica lui Bach ce mi a da ttot confortul „, acest senior a adus în prim plan opusuri pianistice extrem de cunoscute în rândul specialiştilor ca celebrele Intermezzo uri de J. Brahms ( op. 118 , op 119) dar şi Sonate şi variaţiuni de J. Haydn ( compozitor ce a definitivat întru câtva structura acestei specii ca formă şi gen ).

murray

În partea a doua, maestrulamerican a interpretat cu naturaleţe şi profundă gândire muzicală ce a fost de asemenea dublată de atu ul experienţei acumulate în numeroşii ani prezenţi pe scenele de concert din întraga lume Sonata op.106 în Si bemol major Hammerklavier aparţinând repertoriului beethovenian.

Măiestrita conducere a vocilor, întrpătrunderealor cît şi excepţionala şi inteligenţa în frazare au fost repere în a explica fenomenul emiterii unei atât de solide interpretîri, într o consecvenţă  ce aminteşte de vechi maeştrii ai acestui instrument fără de egal.

Totodată, în sonata de Beethoven momentele cu adevărt excelente mi s au părut anumite momente. Maestrul a etalat cu acea seriozitate arhi cunoscută  despre materialul sonor ce ieşea din touche ul său , l au constituit părţile lente, cantilenele atît de generoase ce conferă direcţie şic ursivitate întregului discurs muzical ad integrum.

Ultima parte a acestei sonate extrem de dificile a fost o Fugă la 3 voci ce a posedat acea libertate nepermisă de a vea licenţe componistice şi automat interpretative.Chiar pentru orice fel de cunoscători dar mai ales pentru o ureche avizată subiectul şi contra subiectul sunt transformate, modificate şi dinamizate în cadrul a 2 fugi.Acestea posedă caracteristica de a se înlănţui într o manieră organică într o scriitură plină de momente atematice.

Viziunea interpretativă a acestui excepţional pianist a trezit ecouri în conştiinţele tuturor. Maestrul a răspuns cu generozitate ovaţiilor oferind unele m,omente autentice de artă prin acest program extraordinar etalat…

 

Sursa foto : www.worldwideticketing.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul