Criteriul National

GALERIE FOTO Cum arată soluția pentru zborurile viitorului: toaletele touchless – Companii

GALERIE FOTO Cum arată soluția pentru zborurile viitorului: toaletele touchless – Companii
august 13
13:35 2020
De la poarta de îmbarcare la scaunele din avion, industria aeronautică trece printr-o transformare touch free dar un loc cărora pasagerii le poate fi groază să îl atingă – baia avionului – a primit puțină atenție până recent. Acest lucru urmează însă se schimbe, afirmă companiile care produc tehnologii „touchless”, scrie CNBC.

În contrast cu băile automatizate din multe aeroporturi, cele din avioane de regulă au nu mai puțin de șapte suprafețe de contact per vizită. De la ușă la chiuvetă la toaletă, atingerea acestora este necesară pentru a le putea folosi.

În timp ce companiile aeriene și-au intensificat rutinele de curățenie și au început instalarea de tehnologii infraroșii pe bază de senzori pentru a diminua transmiterea de microbi între pasageri, firma de inginerie aeronautică Haeco a proiectat o toaletă care să fie acționată cu piciorul înainte de pandemie.


Toaleta cu pedală creată de Haeco

Între timp a creat un coș de gunoi automatizat și o combinație de dozatoare pentru dezinfectant și săpun lichid pentru linia sa de produse.

„Nu vedem niciun motiv pentru care întreaga baie n-ar putea deveni touchless”, afirmă Doug Rasmussen, președintele companiei, precizând că „lucrăm chiar și la o idee pentru un vas și capac de toaletă”.

Un capac pentru toaletă automatizat care se ridică și coboară singur face parte și din gama de produse „Baia Touchless” dezvoltat de către compania Collins Aerospace care produce produse pentru industria aeronautică.


O baie complet touchless

Produsele companiei includ un robinet, capac pentru coșul de gunoi, mecanism de tragere a apei și dozatoare de săpun touchless.

„Cercetăm cum putem încorpora materiale antibacteriale în interiorul unui avion, inclusiv în băi, și cum putem încorpora tehnologia touchless pentru a asigura cel mai înalt nivel de curățenie în timpul călătoriilor aeriene”, declară președintele departamentului de design interior al companiei.


Ușă de baie touchless

Iar Collins Aerospace s-a ocupat și de problema vasului de toaletă, noua sa toaletă Agile patentată cu tehnologia „Splash Guard” având un mecanism care împiedică aerosolii și picăturile de apă să „scape” din vas după tragerea apei.

Compania afirmă că acest lucru face toaleta sa mai igienică și reduce riscul transmiterii bolilor.


Vasul de toaletă Agile

„Toate acestea pot fi instalate în băile existente și nu vor perturba funcționarea normală a aparatelor”, declară Ramusse, președintele Haeco, însă dr. Robert Qugley, vicepreședinte și director medical regional al International SOS și MedAire, crede că va dura ceva timp până când noile tehnologii vor fi implementate.


Senzor touchless pentru tragere apei

„Pe lângă costurile de dezvoltare și implementare, există un număr imens de reglementări și aprobări necesare din partea agențiilor de reglementare”, afirmă Quigley, adăugând că „chiar dacă există o cerere imensă din partea consumatorilor pentru aceste tehnologii acum, industria aviatică nu este pregătită în prezent să implementeze rapid tehnologiile touchless”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul