Criteriul National

Game-boy spine, boala copiilor născuți în era digitală. Dr. Claudiu Matei: deformările coloanei copiilor sunt echivalente cu cele ale persoanelor de peste 50 de ani. – DoctorH Actualitate

Game-boy spine, boala copiilor născuți în era digitală. Dr. Claudiu Matei: deformările coloanei copiilor sunt echivalente cu cele ale persoanelor de peste 50 de ani. – DoctorH Actualitate
octombrie 08
09:51 2019
​Copiii născuți după anul 2010 sunt considerați generația Alpha sau nativi digitali, fiind de mici obișnuiți cu telefoanele, tabletele sau orice alte dispozitive și, în general, dependenți de tehnologie. 2,5 milioane de copii se nasc săptămânal, iar generația Alpha va atinge miliarde de persoane până în anul 2025. Cu alte cuvinte, ei sunt generația viitorului.
Totuși, acest lucru are impact asupra medicinei, ridică noi provocări, apar noi afecțiuni, iar medicii trebuie să se adapteze. Game-boy spine este o boală noua, care se referă la deformări ale coloanei vertebrale, despre care a vorbit Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie, de la Spitalul Polisano MedLife Sibiu, în cadrul atelierului Patologia Generației Alpha (copii născuți după 2010), la Conferința Națională MedLife, organizată în 4-5 octombrie 2019, București.

Tehnologia a devenit un instrument vital pentru omenire în general, iar progresele care se fac în medicină prin intermediul acesteia sunt remarcabile și măsurabile în salvarea vieților. Totuși, poate să devină un risc atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.

Conceptul game-boy spine a fost folosit, pentru prima dată, în Olanda, în anul 2013, pentru copiii cu deformări ale coloanei vertebrale din cauza poziției vicioase (cocoșate) din timpul utilizării excesive a dispozitivelor electronice, cum ar fi telefonul și tableta. Când copilul stă în șezut, de exemplu pe scaun, capul este orientat în jos deoarece nu ține telefonul la nivelul ochilor. Astfel, apare o curbură anormală a coloanei, degenerând în cifoză sau hernie de disc. Cel mai adesea apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani, 50% dintre copii fiind diagnosticați la vârsta școlară sau în adolescență.

Deformările coloanei vertebrale sunt echivalente cu cele ale persoanelor de peste 50 de ani, care au efectuat muncă fizică grea. Astfel de deformări, care duc la apariția cifozelor, scoliozelor și herniilor de disc, au mai fost văzute la copii doar în urmă cu 100 de ani, când implicarea lor în munca fizică grea, de la vârste fragede, era frecventă în Europa.

Predomină durerile cervicale sau lombare și se asociază cu cefaleea, tulburările de concentrare, oboseala, tulburările de concentrare, scăderea performanțelor psihomotorii și reducerea înălțimii.

Părinții sunt primii care observă deformarea coloanei copiilor în majoritatea cazurilor. Mai apoi, apelează la specialist, care pune diagnosticul. Diagnosticarea se poate face prin patru metode, și anume radiografie, examinare fizică (palparea musculaturii paravertebrale), CT sau RMN.

Majoritatea copiilor care suferă de game-boy spine nu sunt activi fizic și nu pot să meargă pe vârfuri, având tendința să cadă în față.

Tratamentul nu este unul greu, se recomandă atenția la postură, astfel încât să fie corectă, sportul și kinetoterapia. Foarte rar, în cazurile grave, este necesară intervenția chirurgicală.

Posturile vicioase din copilăria fragedă au consecințe atât în viitorul apropiat, cât și în viața de adult, iar sportul este cea mai bună metodă de prevenție. Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi și este foarte utila, mai ales pentru copiii născuți în generația Alpha, care au o sete de cunoaștere ieșită din comun. Totuși, accesul la aceste dispozitive ar trebui să fie limitat și monitorizat de părinți măcar până la vârsta de opt ani.

Tema conferinței din acest an a fost ”Sistem, medic, pacient. Perspective 2025”. Cum va arăta medicina în România în următorii ani: tratamente noi, inovații tehnologice, provocările sistemului medical.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul