Criteriul National

Gardul electric. Cum functioneaza si de ce este util?

Gardul electric. Cum functioneaza si de ce este util?
decembrie 26
13:26 2021

Atunci cand auzi de gard electric, cel mai probabil te gandesti la o solutie exagerata de protectie, prin care ii pedepsesti pe toti cei care indraznesc sa se atinga de firele care iti imprejmuiesc proprietatea.

Realitatea este cu totul alta, insa. Gardul electric nu este un gard antiefractie si nu este gandit pentru oameni. Scopul pentru care cineva ar dori sa isi puna un gard electric este acela de a tine la distanta animalele salbatice si de a proteja animalele domestice.

Ce face un gard electric?

De multe ori, poate fi un simpu fir gard electric, intins de-a lungul intregii proprietati, cu un generator de impulsuri alimentat de la reteaua electrica, sau de la un acumulator auto, care la randul lui este reincarcat continuu cu un panou solar. Aparatul genereaza aproximativ 60 de impulsuri electrice pe minut, cu o tensiune de 12 000 de volti. Aceste impulsuri nu le ranesc, dar reusesc sa sperie animalele si sa le invete sa stea departe de zona care le creeaza neplaceri. Dupa 2-5 atingeri, animalul capata un reflex de a sta departe de gard, indiferent ca este vorba despre un animal domestic sau despre un animal salbatic.

Pe langa aparatul care genereaza impulsurile de inalta tensiune, un gard electric este compus din impamantare, stalpi, fire si izolatori.

Care sunt avantajele unui gard electric?

Avantajele unui gard electric sunt extrem de semnificative, mai ales pentru cei care au proprietati mari, pe care vor sa le protejeze de animale salbatice sau pentru cei care au ferme.

  • Reuseste sa elimine riscul ca animalele domestice sa fie atacati de lupi, vulpi si alti rapitori;

  • Este usor de instalat si costa putin. Un astfel de gard poate sa iti scoata mult mai putini bani din buzunar decat un gard clasic. Daca alegi un gard electric cu panou solar, exploatarea este si ea gratuita;

  • Este durabil. Gardurile electrice nu sunt supuse presiunii fizice si nu sunt afectate de intemperii. Astfel, acestea pot rezista fara probleme ani intregi;

  • Este usor de intretinut. Nici intretinerea nu este scumpa sau consumatoare de timp. Odata ce este instalat, gardul trebuie doar sa fie verificat periodic, in asa fel incat sa existe garantia ca functioneaza corect. Verificarile se fac cu un voltmetru.

    Recomandari pentru instalarea gardului electric, in functie de animalele pe ce trebuie sa fie ingradite

Evident, in functie de marimea animalului, firele trebuie sa fie mai dese sau mai rare, in asa fel incat sa nu poata fi ocolite. Puterea gardului conteaza si ea foarte mult, deoarece ovinele sau animalele cu blana lunga au nevoie de impulsuri mai puternice, in timp ce pasarile au nevoie de impulsuri ceva mai slabe, care sa nu le raneasca.

Atentie! Legislatia din domeniu este destul de stricta. Tocmai de aceea, inainte de a instala un gard electric este bine sa te asiguri ca o faci in conformitate cu toate prevederile legale, cauta un producător de garduri electrice.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul