Criteriul National

Genele moștenite de la neandertalieni sunt un factor de risc pentru COVID-19 – studiu – Coronavirus

Genele moștenite de la neandertalieni sunt un factor de risc pentru COVID-19 – studiu – Coronavirus
septembrie 30
17:14 2020
Oamenii de știință afirmă că genele moștenite de unele persoane de la strămoșii neandertalieni ar putea crește probabilitatea ca acestea să dezvolte forme grave ale COVID-19, relatează Associated Press.

Un studiu realizat de cercetătorii europeni și publicat miercuri în revista Nature a identificat o grupare de gene care sunt corelate cu un risc mai ridicat de spitalizare și insuficiență respiratorie în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Cercetătorii Hugo Zeberg și Svante Paabo au determinat că genele aparțin unui grup de gene, denumit și haplotip, care cel mai probabil a fost moștenit de la neandertalieni.

Haplotipul se regăsește în aproximativ 16% din populația Europei și jumătate din populația din sudul Asiei, în timp ce în Africa și Asia de Est este inexistent. Oamenii moderni și neandertalienii s-au împerecheat în diferite puncte ale preistoriei, lucru care a dus la un schimb de gene care a rezistat până în prezent.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia și Institutul de Antropologie Evoluționistă „Max Planck” din Germania afirmă că incidența haplotipului neandertalian este mai ridicată în rândul persoanelor din Bangladesh, unde se estimează că este prezent la aproximativ 63% din populație.

„Este izbitor că moștenirea genetică de la neandertalieni are asemenea consecințe tragice în timpul pandemiei actuale”, a afirmat unul dintre cercetători într-un comunicat, adăugând că „trebuie să investigăm acest lucru cât mai rapid”.

Haplotipul moștenit de la neandertalieni este doar unul din factorii de risc pentru COVID-19, cercetătorii identificând și vârsta sau comorbidități precum obezitatea, diabetul sau problemele cardiace ca făcând persoanele mai susceptibile în fața coronavirusului.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul