Criteriul National

Generatoare portabile versus generatoare staționare

Generatoare portabile versus generatoare staționare
iulie 27
09:06 2020

generator-curent

În timpurile actuale, întreruperile de putere nu mai pot fi rezolvate prin simpla aprindere a unei lumânări sau prin utilizarea unei lanterne. Problema nu se limitează doar la o simplă absență a iluminatului electric sau o oprire temporară a aparatelor electrice casnice.

În schimb, o întrerupere a electricității semnifică acum o întrerupere bruscă a conectivității cu restul lumii. Într-o lume intr-un ritm rapid, in care suntem strâns conectați in spațiu virtual, o perturbare a alimentarii cu energie electrica afectează grav productivitatea întreprinderilor.  Astfel de urgențe pot fi gestionate prin utilizarea unui generator de curent. Aceste unități funcționează ca sisteme de alimentare de rezervă pentru a alimenta electricitatea la încărcături critice sau întreaga gospodărie sau întreprindere.

Un generator curent este un dispozitiv care funcționează pe principiul inducției electromagnetice pentru a genera energie electrică dintr-o sursă de energie mecanică, cum ar fi o turbină rotită de forța căderii apei, o turbină eoliană, o manivelă manuală, energia solară, motor cu  ardere interna sau orice altă sursă similară. Pe baza tipului de cerințe pe care le abordează, generatoarele pot fi clasificate în două tipuri :Portabil și Staționar.

Generatoare portabile

După cum sugerează și numele, unitățile portabile nu sunt proiectate pentru instalarea permanentă. În schimb, lucrează cu aplicații de sine stătătoare și sunt menite să ofere temporar energie pentru câteva aplicații critice prin intermediul cablurilor externe. Acestea sunt de obicei funcționale pentru un timp de rulare mai mic de 12 ore și asigură o putere de 500W la 17,5kW. Diferite modele de unități portabile pot fi alimentate folosind una sau mai multe surse specifice de energie, cum ar fi benzina, motorina, bio-diesel, propan sau gaz natural.

Majoritatea unităților portabile sunt răcite cu aer și, prin urmare, ar trebui să fie operate în aer liber pentru a beneficia de ventilația maximă a aerului. De asemenea, ar trebui luate masuri pentru a le proteja de ploaie, zăpadă și alți factori de mediu. Părțile vitale pot rugina și coroda, diminuând sever durabilitatea echipamentului. Adesea, unitățile portabile nu unt prevăzute cu izolare fonică și pot fi extrem de zgomotoase în funcționare. În plus, există efortul suplimentar pe care trebuie să-l depunem pentru a scoate unitatea din carcasa sa, a-l conecta și a alimenta rezervorul, de fiecare dată când există o întrerupere a curentului electric.

Unitățile portabile sunt utilizate de obicei atunci când cerințele de putere de rezervă sunt mici sau doar temporare. Acestea servesc ca accesorii la îndemână în zone rezidențiale, unde pot furniza energie pentru iluminat, pompe de apa, electrocasnice cum ar fi frigidere și aparate de aer condiționat și echipamente medicale vitale.

De asemenea, își găsesc întrebuințare în șantiere, ferme, pentru autovehicule și vehicule de agrement și în timpul călătoriilor sau camping. Aceste unități sunt utilizate în general la remorci unde puterea mică generată este adecvată. De asemenea, fiind compacte și ușoare, aceste generatoare pot fi depozitate în mod convenabil în compartimentul remorcii sau în spatele unui vehicul de  tractare.

Generatoare staționare

În ciuda numeroaselor avantaje asociate unităților portabile, acestea nu sunt potrivite pentru a face față cerințelor de putere foarte mari, precum cele ale unei întreprinderi, pentru perioade foarte lungi de timp. Într-un astfel de caz, generatorul de curent stationar se adresează cerințelor de energie exacte și urgente ale întreprinderilor.

Această unitate furnizează energie prin conectarea cu fir la panoul principal de distribuție și poate fi pornită manual sau chiar automat în cazul unei întreruperi de curent. În timpul unei întreruperi de curent, un comutator de transfer automat izolează cablurile electrice de la rețeaua de utilitate și semnalează generatorul să înceapă să funcționeze.

Generatorul începe să alimenteze puterea liniilor. La refacerea energiei, are loc o acțiune inversă, în care alimentarea primită este din nou procurată de la liniile de utilitate, iar generatorul încetează să mai funcționeze și intră într-un mod de așteptare( stand by).Timpul de transfer este de obicei de aproximativ 10 până la 30 de secunde.

Prin urmare, este esențial să se facă calcule pentru sursa de alimentare neîntreruptă (UPS) în regim intermediar, astfel încât sistemele și aplicațiile informatice să nu fie oprite brusc în timpul transferului. De asemenea, este logic să asigurați disponibilitatea UPS în perioadele în care generatorul este oprit o dată la 50 până la 100 de ore, în scopul schimbării uleiului de motor. Generatoarele staționare sunt capabile să susțină niveluri de putere foarte ridicate în intervalul 3kW până la câteva sute de kilowați, pentru perioade de timp îndelungate.

Orice producător generatoare electrice va poate formula o oferta pentru generatoare staționare sau mobile, in funcție de necesitati.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Marius

Marius

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul