Criteriul National

Georgia va cere „imediat” aderarea la UE

Georgia va cere „imediat” aderarea la UE
martie 02
21:08 2022

​Georgia va solicita „imediat” aderarea la UE, a declarat președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, precizând că a cerut Bruxelles-ului să examineze „de urgență” această solicitare și să confere Georgiei statutul de candidat la aderare, potrivit AFP.

Manifestatii de sustinere a Ucrainei in GeorgiaFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Anunțul vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară se confruntă cu o invazie armată rusă, a cerut ca Ucraina să fie integrată în UE printr-o procedură specială.

Zelenski a primit sprijinul Parlamentului European, care a adoptat marți, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care se condamnă „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei și se cere instituțiilor europene să „lucreze pentru acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina”.

Acest vot a fost văzut în Georgia, țară care s-a confruntat cu o intervenție armată a Rusiei în 2008, care a dus la pierderea a două teritorii separatiste, ca o fereastră de oportunitate pentru propria sa aspirație de a integra UE – obiectiv consacrat în Constituția sa.

Guvernul georgian și-a exprimat anul trecut intenția de a prezenta candidatura țării pentru intrarea în UE în 2024.

Georgia, ca și Ucraina, a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană, care nu oferă însă nicio garanție pentru o integrare ulterioară.

După invazia Rusiei în Ucraina, în Georgia au avut loc masive manifestații de susținere a ucrainenilor.

  • Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul