Criteriul National

Germania: Ministerul Justiţiei, ţinta unui val de critici după ce a feminizat titulaturi într-un important proiect de lege – International

Germania: Ministerul Justiţiei, ţinta unui val de critici după ce a feminizat titulaturi într-un important proiect de lege – International
octombrie 14
04:50 2020
Ministerul federal german al Justiţiei a feminizat într-un proiect de lege toate titulaturile şi profesiile, atrăgându-şi un val de critici, inclusiv din partea Ministerului de Interne, care a revocat textul, informează marţi agenția AFP, preluată de Agerpres.

Ministerul Justiţiei, condus de social-democrata Christine Lambrecht, a luat iniţiativa de a declina la feminin toate titulaturile şi funcţiile din acest text de lege consacrat redresării judiciare şi insolvabilităţii. Astfel, „directoare” a fost preferat în locul „directorului”, la fel şi „angajata”, „consumatoarea” şi „debitoarea”.

Însă această turnură de la predominanţa obişnuită a formelor masculine nu pare să aibă trecere în guvernul Angelei Merkel. Ministerul de Interne, condus în prezent de conservatorul bavarez Horst Seehofer, a decis să respingă proiectul şi a cerut rescrierea lui, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, invocând un risc de neconstituţionalitate.

„Masculinul generic, adică utilizarea formei masculine în limbaj, este recunoscut pentru persoanele celor două sexe. Femininul generic, în schimb, nu este în prezent admis pe plan lingvistic pentru a fi utilizat pentru persoanele de sex masculin şi feminin”, a pledat purtătorul de cuvânt.

Ministerul Justiţiei a acceptat ca proiectul de lege să fie revizuit înainte de a fi prezentat în Consiliul de Miniştri. Elaborarea textului „nu a fost încă încheiată”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului federal al Justiţiei.

Această iniţiativă a suscitat furia partidului conservator al cancelarului federal, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), care aşteaptă o prezentare rapidă a acestei legi menite să evite falimentul a numeroase întreprinderi germane afectate de pandemie. Legea ar urma inclusiv să prelungească durata de timp înainte ca o întreprindere să-şi declare insolvabilitatea.

„Dragă dnă Lambrecht, ar fi bine să vă alegeţi orice altă lege pentru astfel de trucuri”, a declarat secretarul general al Consiliului economic al CDU, Wolfgang Steiger. „Timpul pentru o reformă a legii asupra insolvabilităţii se scurge, însă Ministerul federal al Justiţiei nu o tratează la modul serios”, a criticat el.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a comparat această iniţiativă cu „comportamentul provocator al unui copil, ceea ce nu este demn de o doamnă ministru”.

Lovitura de graţie a venit, însă, de la Asociaţia Limbii Germane (VDS), care consideră că „utilizarea acestei formulări înşelătoare pur şi simplu invită la contestarea unei legi”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul