Criteriul National

Germania: Părinții unei adolescente decedate câștigă bătălia cu Facebook și obține acces deplin la contul fiicei – International

Germania: Părinții unei adolescente decedate câștigă bătălia cu Facebook și obține acces deplin la contul fiicei – International
septembrie 08
20:50 2020
Cea mai înaltă instanță germană a permis marți părinților unei adolescente decedate să-i acceseze direct contul de Facebook, lucru împotriva căruia gigantul digital s-a opus, a anunțat avocatul lor, potrivit AFP.

Curtea Federală de Justiție autorizase deja în 2018 părinții acestei tinere, care a murit la vârsta de 15 ani în 2012, lovită de un metrou din Berlin, să acceseze contul de pe rețeaua socială și astfel să încerce să afle dacă moartea a fost accidentală sau dacă a fost sinucidere.

Facebook a susținut că accesarea datelor adolescentei ar putea încălca conținutul privat al altor utilizatori care au comunicat cu ea.

La sfârșitul acestei decizii, Facebook le-a oferit părinților o cheie USB care conținea 14.000 de pagini în format PDF, cu o masă de date dificil de utilizat.

Contul fetei fusese plasat de la moartea ei în modul „În memoria”, care permite celor apropiați să împărtășească postări în memoria persoanei dispărute, dar nu și rudelor de a accesa mesajele sau fotografiile.

Prin urmare, părinții au apelat din nou la Curte, care de această dată a cerut ca Facebook să ofere acces real la contul tinerei decedate.

„Transferul de fișiere pe unități USB pur și simplu nu este suficient. Moștenitorii trebuie să poată accesa contul în același mod ca proprietarul însuși. Bucurie!”,a salutat pe Twitter avocatul părinților, Christlieb Klages.

Problema patrimoniului digital, o problemă etică și legală, apare în mod regulat în diferite țări.

În 2016, Apple s-a angajat într-o confruntare cu FBI-ul, care a vrut să o oblige să deblocheze iPhone-ul unuia dintre cei doi autori ai atentatului de la San Bernardino, comis în California în anul precedent.

Pe de altă parte, Apple a cooperat mai mult cu un tată italian, care în 2016 a cerut deblocarea iPhone-ului copilului său, care a murit de cancer, pentru a recupera amintirile și fotografiile.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul